Opplevelser

Lysets mester Kåre Tveter 100 år!

Den 25. januar 2022 var det 100 år siden lysets maler Kåre Tveter (1922-2012) ble født i Sør-Odal.Kåre Tveter er en av vår tids store samtidskunstnere. Han omtales ofte som «lysets maler» og er kjent for å ha malt landskaper, gjerne høst- og vinterstemninger, i duse avtoninger og med minimal fargebruk.

Les mer
  • Kultur

Ole Dysteruds veg 15, 2100 Skarnes

Vis i kart

Sør-odal

Kåre Tveter 100 år uten Farve

Beskrivelse

Sør-Odal kommune markerer 100-årsjubiléet gjennom hele 2022 – lokalt, regionalt og nasjonalt. Blant annet blir det to jubileumsutstillinger, med én på Tveters hjemsted Skarnes, og én på Skogmuseet på Elverum, i tillegg til utstillinger og arrangementer i regi av andre aktører. Jubileet gjennomføres i samarbeid med bibliotek og barnehage, lokalt næringsliv og andre private aktører.

I 2002 ga han 128 egne arbeider til Stiftelsen Lyshuset Billedsamling i hjemkommunen. Stiftelsen Lyshuset Billedsamling ble etablert den 19. mars 2002. Galleri Lyshuset ble åpnet av dronning Sonja i oktober 2002. Tveter er også representert på blant annet nasjonalmuseet og Galleri Svalbard.

Eier av jubileet er Tveters hjemkommune Sør-Odal, som samarbeider om prosjektet med blant andre Odal Sparebank, Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet. Jubileumsprosjektet består av en bredt sammensatt hovedkomité samt av en operativ arbeidsgruppe.

Hovedmålsettingen med 100-årsfeiringen i 2022 er at enda flere nordmenn, spesielt yngre generasjoner, skal bli kjent med Kåre Tveter, både som kunstner og menneske. Vi ønsker å skape nasjonal og regional oppmerksomhet rundt kunstneren, og skape varig kjennskap og kunnskap.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen