Ny matfestival på Finnskogen - "Silppufestival"!

  • Kultur
  • 22.08.2023
Minimäki silppufestival

Silppufestivalen er en ny lokalmatfestival på Øiermoen på Brandval Finnskog hvor mat, mystikk og musikk står i fokus.

  • Skrevet av:
    Ane Sandnæs
  • Bilder tatt av:
    @silppufestivalen

Silppu - hva er det?

Silppu er en tradisjonell rett som har vært brukt og som fremdeles brukes på Finnskogen. Fra gammelt av brukte antagelig skogfinnene neper i stedet for poteter i sin silppu. Den viktigste ingrediensen i retten i dag er poteter tillegg til flesk, løk og melk. Som tilbehør må man selvsagt ha rørte tyttebær fra Finnskogens dype skoger!

Skogfinnene kom inn fra øst, via Värmland og Dalarna, for rundt 400 år siden. Det var svedjebruket som drev dem videre til stadig nye områder der det var skog å brenne og så i. De spredte seg over store deler av Østlandet, og de fleste steder er finnene for lengst assimilert i den øvrige befolkningen. Kjerneområdet for den finske bosettinga øst for Glomma skiller seg ut; på Finnskogen lever skogfinnene i beste velgående med en kultur de vil ta vare på.

Silpo Maja Strand
Silppufestival

På festivalen 8. og 9.september kan du få ta del i et fullspekket og spennende program. Her blir det smaksprøver, salg av mat, vi grilling, det stekes og serveres skogfinske tradisjonsretter og mat fra ulike produsenter på Finnskogen. Det blir musikk med konserter, allsang og silppu-pub og en dose mystikk med skogfinsk historie og tradisjoner.

Arrangører er silppu-produsentene ved Minimäki, Nedre Øieren Gård og Øieren Grendeforening.

Velkommen til den første Silppufestivalen på Finnskogen!

Se program her: Silppofestivalen

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway