På vandretur!

  • Friluftsliv
  • Tur
  • 01.10.2023
Etappe10 Finnskogleden

I Kongsvingerregionen er det mange muligheter for fine vandreturer! Det er turer på sti og i skog, langs flotte vann og gjennom mye historie. Dette er turer som passer til en kort ettermiddagstur, eller lengre vandreruter som det er anbefalt å bruke flere dager på. Ta gjerne en titt på de omkringliggende mulighetene av fiskevann, gapahuker og serveringssteder å stoppe ved langs turen. Her kommer noen tips til vandrerturer i Norges grønne hjerte.

  • Skrevet av:
    Mari Finsen
  • Bilder tatt av:
    @finnskogleden
“ Å gå tur er menneskets beste medisin. ”
- Hippokrates

Turglede

Finnskogleden
Finnskogleden er en vandringsled som går mellom Morokulien på grensen mellom Eidskog og Eda i sør, og Søre Osen i Trysil i nord. Den er cirka 240 kilometer lang og går gjennom Finnskogen både på norsk og svensk side av grensen. Langs Finnskogledens 13 etapper finner du mye som er verdt å få med seg, blant annet badeplasser, severdigheter, spisesteder og steder du kan overnatte.

Finnskogtoppen SPA og velvære hotell har flott utsikt, behagelig rom og herlige måltider på menyen - perfekt å kombinere med vandring.

https://finnskogleden.com

Dronningens utsikt

Dronningens utsikt (Sæterberget) har fått navnet etter Dronning Sofia, ektefellen til Kong Oscar II. Det sies at hun reise hit for å se på utsikten mot sitt hjemland Sverige. Utkikkspunktet ligger på 412 meters høyde og gir panoramautsikt over ­Møkeren, Søndre Hærsjøen, Austmarka og de store skogsviddene inn i Sverige.

Man går i variert terreng, og det er tre alternative ruter til toppen. Den morsomste er med klatring med tau, og barna elsker denne veien opp. Området er godt merket, og det er både gapahuk, benker og toalett til disposisjon.

https://ut.no/turforslag/11261...


6-torpsrunden i Rålia Kongsvinger
Start ved parkeringen innerst i Bæreiavegen. Turen går i variert terreng og er som navnet sier, innom seks torp. Turen starter med en litt bratt stigning opp til Stømnervangen. Turens varighet ca. 3-4 timer, lengde 7 km.
https://ut.no/turforslag/1110366978/6-torpsrunden-breia


7- torpsrunden

7-torprunden er navnet på en 8,2-km lang rundtur på norsk side på Varaldskogen i Kongsvinger kommune, og på svensk side i Torsby kommun - Lekvattnet. Som navnet forteller, bringer turen deg forbi sju torp med skogfinsk opprinnelse. Her finner du alt fra Valli der kun ruinene står igjen, til Ritamäki som kanskje er det best bevarte skogfinske torpet på hele Finnskogen. Ferden går stort sett langs godt opptråkkede skogsstier.
https://ut.no/turforslag/112981/7-torprunden-pa-finnskogen


Fjølungsteinen

Fjølungsteinen ligger nordvest for Sæter, nord for Trætbråtan, nordøst for Bogerfløita, sørøst for Aksalmyrene. Turens varighet ca. 3 timer, lengde 7,5 km. Dette er en lettgått tur.
https://sotaseter.dnt.no/aktiviteter/142001/907333/

Etter en lang dags ferd er det godt å legge seg i behagelige senger og spise et godt måltid, for eksempel på eventyrlige Festningen Hotel og Resort på Kongsvinger Festning.

Finn flere flotte overnattingsmuligheter i hele Kongsvingerregionen her: https://visit.kongsvingerregio...

Maliskjaera Finnskogen Foto: Torkel Skoglund
Torkel Skoglund
Etappe10 Finnskogleden

Holmsjøen rundt:
Turen går noe på veg, men mest på sti, er innom Trandemsætra og Trandumsvangen og en tur innom Sverige. Turens varighet 3-4 timer, lengde 7-8 km.
https://sotaseter.dnt.no/aktiviteter/142007/907354/

Seterrunden Fjell:

Stien går som en runde med utgangspunkt i Fjell skole, med flott utsikt utover Storsjøen. Stien kommer inn i Granbergrunden, som er delvis traktorveg. Partier av stien ble i sin tid benyttet som skoleveg.
https://www.enjoy.ly/no/seterr...

Tjernsmorunden:

Dette er en av tre husmannsrunder med utgangspunkt i parkeringen ved Odals Verk. Underveis passerer du mange tidligere husmannsplasser, hvorav et par ble nedlagt for over 100 år siden. Ca. halvparten av turen går på grusvei, mens resten er sti.
Fra parkeringsplassen tar du til venstre og følger Sundbysetervegen forbi Fløyta. Like etter det nedlagte sagbruket tar du til høyre og krysser Vallsjøåa. Der tar stien av til venstre og går i småkupert terreng inntil den stiger bratt opp til jordet ved Brattbakken. Deretter passeres plassene Nordre og Søndre Bogstad. Snart er du framme ved skogsbilveg, som følges 70 meter til høyre, før en sti tar av til venstre og fører deg oppover til Tjernsmo. Fra Tjernsmo følges vegen i retning plassen Svarttjernet. Like før Plassen tar du av mot høyre og følger skogsvegen nedover lia til Jonsrud. Dette var en av de største husmannsplassene under Odals Verk. Herfra fortsetter du videre rett nedover forbi Lykkjen, Monsrud og Rismyr til du er på Verket igjen.
https://ut.no/turforslag/11121...


Kjerkevegen
Kjerkevegen, kalt Finnvegen på Sander, ble i gammel tid brukt til og fra Strøm kirke. Turforslaget starter ved gamle Smia 200 meter ovenfor jernbaneovergangen på Sander. Etter 1km kommer du til gården Søndre Berger. Vegen fortsetter videre i jevn stigning opp mot husmannsplassen Vålbråten (bebodd til 1960 tallet) 4 km fra Sander. Her er gapahuk og bålpanne satt opp av Utmarkslaget. Videre er det god sti i småkupert terreng forbi husmannsplassen Øvre Dalslia og opp til Grasåsen 380 moh. Dette er turens høyeste punkt, med utsikt både til Nes og Kongsvinger. Etter ca. en 1 km passerer du DNT-hytta Bergersetra.

Etter snaut 10 km fra Sander kommer du til skogsplassen Grønlien. Huset er nylig restaurert og kan leies av Utmarkslaget. Grønlien er et naturlig stoppested både sommer og vinter. Her ligger skihytta til Sander Idrettslag, med fin utsikt over Grønsjøen. Stien fortsetter sørover mot Skårillen, som er det beste ørretvatnet i området. På vestsida av Skårillen går du over Skårilldammen som regulerte fløtningsvann til Sæteråa som munner ut i Glomma. Like etter denne passeres Skårervangen og Gubbeskallen, før stien går i rolig hellende terreng ned til Vestgarden i Finholt.
https://ut.no/turforslag/1112154557/kjerkevegen

Elgklinten:
Turen er en rundtur på 5,1 km som tar ca 1,5t å gå. Det finnes to stier opp til toppen, grensegata og en sti opp gjennom skogen. Opp grensegata er det til tider svært bratt. På toppen finner du riksrøys 94, denne markerer grensa til Sverige og er også Åsnes kommunes høyeste punkt på 634moh.
https://ut.no/turforslag/11132...

Vannverksrunden:

Turen er 2,8 km lang og er merket. Vannverksrunden, også kalt mosjonsløypa, går fra Lindtjernet. Turen starter ved grinda til høyre for parkeringsplassen og går hovedsakelig langs sti, men også noe langs kjerreveg og grusvei. På runden treffer du «bjørkemenn» som av og til bytter antrekk og får nye sko. Tidlig morgen eller om kvelder kan du være heldig å se både rådyr og elg.
https://www.grue.kommune.no/article49827-21228.html


Tjurastien:

Tjurastien er en flott vandring langs Tjuraåa som gir innblikk i industrien og livet langs åa helt tilbake til 1400-tallet. Tjurastien har mange kulturminner. Stien er ca. 4 km én vei, den starter ved Gardsjøen naturreservat og ender ved Tørmoen (Tjura Skytterhus). Parkering ved Tjuratorget og/eller ved Tørmoen. Det er informasjonsskilt langs stien som forteller litt om møller, sagbruk- og kraftverk som en gang ga mange arbeidsplasser. Det er krakker langs stien, her kan du nyte stillheten langs åa eller la deg begeistre av strie stryk.
https://www.grue.kommune.no/ar...

Foto: ut.no

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
💚Minimäki har den perfekte julegaven i år: gi et opphold på Rimbila - hytta med ekte Finnskogidyll! @minimaki_thisisfinnskogenMed sovesofa fra kvalitetsleverandøren Hovden, dunputer og -dyner så sover du godt, med kun skogens lyder som vekkerklokke. Bålplass, veranda med utemøbler, lysekrone med batterilys, vedovn, ved inkludert og sjøen like ved bidrar til et fantastisk opphold🫶 Her har gjestene observert elg, rådyr, rev, mange fuglearter og til og med ulv🫎 I slutten av mars og i perioden tiruleiken varer, så kan du våkne til vakre toner fra tiuren som lokker på røya. I bærsesongen kan du plukke multe, tyttebær, blåbær og så videre🫐 Sopp bugner det også av. Ellers er turløyper tilgjengelig fra hyttedøra, eller sett på deg turskoene og bare vandre dit beina tar deg🥾 Opplev noe så sjeldent som en gammel lerkeskog som gir en trolsk følelse. Padle kano eller ro båt rundt idylliske Øiersjøen🛶 På vinteren kan du spenne på deg skøytene og gli forbi barskog, dyr- og fugleliv🦉 Øiersjøen er fiskerik, her kan du fiske abbor, gjedde og mort året rundt🐟 Kokkeler på gassplate eller vedovn. Du kan også bestille spekemat med kortreiste ingredienser fra området, eller skogfinsk tradisjonsmat laget fra bunnen av🥔 Opplev et autentisk finnetorp, med blant annet skogfinsk badstu, bryggerhus og smie. Du inviteres også inn i museum på stabburet, der du kan se gjenstander fra 1700-tallet og oppover🧺 Minimäki er alltid behjelpelige med spørsmål og tilrettelegging for at du skal ha et uforglemmelig opphold. Dusj og strøm kan benyttes i felleshus på Øiermoen, kun 5 minutter med bil unna Rimbila🚿 Dette er ei tilgjengelig alenehytte midt i magiske Finnskogen💚 Hjertelig velkommen til Rimbila🌲 @minimaki_thisisfinnskogen#finnskogen #minimäki #julegave #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Nysgjerrig på Finnskogen?💚 Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo 21. november kl. 17!🌲 Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Vi inviterer til en kveld viet til skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag. 🌿 Denne kvelden kommer komponisten og sangeren Sinikka Langeland, som er avbildet sammen med elgen. Hennes instrument er det finske nasjonalinstrumentet kantele, og gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Sammen med noen av landets fremste musikere skal hun fremføre det prisvinnende og storslåtte verket «Sauna Cathedral». 🌲 Vi får også høre foredrag av Adelheid Seyfarth om livet og forfatterskapet til Åsta Holth, som brukte kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur. 🌿 Podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter Kine Jeanette Solberg og direktør for Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg kommer til å snakke om fornorskningen skogfinnene ble utsatt for. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. 🌲 Den tradisjonsrike retten silppu blir servert av Minimäki. 🌿 Arrangementet er helt gratis, og du kan melde deg på her: https://pameldinger.no/e/wizgcm #norskskogfinskmuseum #minimäki #finnskogen #norgesgrønnehjerte #nasjonalbiblioteketoslo @nasjonalbiblioteket @norskskogfinskmuseum @minimäki 📸 Foto: Sinikka Langeland fotografert av Oddleiv Apneseth.