Erik Werenskiold - født og oppvokst i Kongsvinger!

  • Kultur
  • 01.03.2023
Nasjonalmuseet

Besøk barndomshjemmet til Erik Werenskiold på Kongsvinger festning, der faren var kommandant fra 1859 til 1878. Her kan du se originale Werenskiold-tegninger og malerier, og oppleve omgivelsene som inspirerte ham til å bli en av våre mest folkekjære kunstnere.

  • Skrevet av:
    Lars Ovlien
  • Bilder tatt av:
    Nasjonalmuseet

Maleren og tegneren Erik Theodor Werenskiold (1855–1938) er spesielt kjent for illustrasjonene til Norske Folkeeventyr samlet av Asbjørnsen & Moe, folkeutgaven av Snorre Sturlasons Heimskringla i 1896–99, Jonas Lie sin bok «Familien på Gilje» og en rekke malerier som henger på Nasjonalgalleriet, inkludert «En bondebegravelse», «Telemarksjenter» og portrettet av bysbarnet Erika Nissen. Werenskiolds kunst er dessuten benyttet på frimerker og pengesedler.

Faren Fredrik Daniel Werenskiold var sjef for Vingerske kompani og ordfører i Vinger kommune i en periode. Erik Werenskiold ble født på gården Granli, og fire år gammel flyttet han til kommandantboligen på Kongsvinger festning sammen med faren, moren Jensine og fem søsken da faren ble kommandant. Festningen og leiren nedenfor var lekeplass for den unge gutten. Alle menneskene han møtte og naturen rundt kom til å prege kunstnerlivet hans. Kongsvinger museum åpnet i 2021 en utstilling om Erik Werenskiold og Kongsvingers utvikling i hans tid

Se også www.kongsvingermuseum.no og besøk den flotte utstillingen "Hjemland".

Les mer om Kongsvinger festning her https://www.forsvarsbygg.no/no/festningene/finn-din-festning/kongsvinger-festning/

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen