Kvinnemuseet
Kvinnemuseet er Norges eneste kvinnemuseum, lokalisert bare et steinkast unna Kongsvinger festning. Museet dokumenterer, forsker på og formidler kvinners liv og virke gjennom historien og fram til vår egen tid. På museet finner du fem ulike utstillinger med kvinners perspektiv i to fulle etasjer.
Les merBeskrivelse
For få generasjoner siden skulle kvinner helst ikke ta del i livet utenfor hjemmet. Dette har gjort kvinner lite synlige i historiebøkene og på våre museer. Kvinnemuseet vil gi kvinnene historien tilbake.
Kvinnemuseets samlinger består av både gjenstander, bøker, foto og arkivmateriale. På museet finnes et innholdsrikt bibliotek som kan benyttes av publikum i museets åpningstid. I museets magasiner finnes en stor samling av gjenstander. Mye er registrert og tilgjengelig på Digitalt museum, og noen utvalgte gjenstander kan sees i våre faste museumsutstillinger Lek for livet, I all offentlighet og Din Dagny. Kvinnemuseet har i tillegg en del arkivmateriale. Det siste året er vi kommet forsiktig igang med registrering av dette i arkivregistreringsprogrammet Asta.
Ny utstilling sommeren 2022 er Isbryteren. En hyllest til Monica Kristensen.
Som ekspedisjonsleder for 90 grader Syd-ekspedisjonen i 1986 ble Monica Kristensen verdensberømt. Hun var første kvinne i verden som ledet en polarekspedisjon.
Utstillingen setter søkelys på tre sider ved Kristensens karriere: som forsker, ekspedisjonsleder og forfatter. Fellesnevneren for disse tre er fascinasjonen for polområdene. Hun har ledet åtte ekspedisjoner til Arktis og Antarktis, hun har utgitt ti bøker – sakprosa og kriminalromaner – med tematikk fra polområdene, og hun har publisert en lang rekke vitenskapelig artikler som glasiolog.
Drevet av et sterkt vitebegjær og ustoppelig arbeidslyst har hun brutt seg gjennom karrieremessige barrierer og fordommer. Utstillingens tittel "Isbryteren" spiller på nettopp dette.
Monica Kristensen (f. 1950), som er oppvokst i Kongsvinger, er delaktig i prosjektet og låner ut gjenstander, dokumenter og fotografier til utstillingen på Kvinnemuseet. Det meste av materialet har aldri før vært vist fram offentlig. Mange av tingene har ligget nedpakket de siste 25 årene og representerer en unik historie. Det røde pyramideteltet som Monica brukte på 90 grader Syd-ekspedisjonen kan blant annet studeres på nært hold.
Vinterstengt.