Opplevelser

Nedre Øieren Gård

Nedre Øieren Gård, ligger høyt og fritt, omkranset av et vakkert kulturlandskap med utsikt over Øiersjøen og med skogene rundt. Her kan en fornemme hva finnene så og følte da de kom hit til området på 1600-tallet. Gården ligger på Øiermoen i Brandval Finnskog, Kongsvinger kommune.Åpner etter påske og tar i mot gjester frem til september.

Les mer
  • Historisk bygning
  • Kultur
  • Gård
  • Gård

Rugbråtavegen 61, NO-2218 Lundersæter

Vis i kart

Finnskogen

Nedre Øieren Gård

Beskrivelse

Omgivelsene er unike for den som er interessert i fot-, sykkel- eller padleturer, jakt og fiske, eller andre former for friluftsliv. Her er muligheter for rekreasjon og avkobling. Støyen fra sivilisasjonens mas er ukjent inne på skogen og impulsene naturen gir desto sterkere.

Kan hende vil historien og mystikken føles på kropp og sjel når du tar deg god tid og lar inntrykk og omgivelser sige innpå deg. I det vakre kulturlandskapet skapt på 1600-tallet av finske innvandrere, og med gårdens mange vel bevarte minner over livet fem -seks generasjoner tilbake, kan et besøk her gi perspektiv til livet vi lever i dag. Kanskje vil ”folkeminnene” på gården gi impulser til gode valg i egne liv? Ved siden av å nyte utsikten fra gårdstunet til blåne etter blåne av stille, ”bølgende” skoger, er det gode muligheter for sykling, bading, fisking og kanopadling på Øiersjøen eller andre Finnskog-vann.

Eiendommen ble ryddet på 1600-tallet av finner som kom fra Savolaks via Sverige. Ildsjelen som driver eiendommen i dag er Paal Øieren, og er den 9. bruker og 5. selveieren av slekten Karvainen. Eiendommen er på 50 da dyrket mark (grasproduksjon) og 2000 da skog.

Fjøset var i bruk til sitt opprinnelige formål fra 1933 til 1952. I 1997 sto det ferdig som turisthytte, med stue, gang, soverom, kjøkken, toalett, dusj og sauna.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway