Opplevelser

Utforsk Kongsvingers byhistorie

Kongsvingers eldste bydel består av store offisersboliger og små soldathus fra 1700- og 1800-tallet. Bydelen vokste fram ved Kongsvinger festning og er barndomsgatene til kunstneren Erik Werenskiold, som vokste opp som kommandantsønn på festningen.

Les mer
  • Historisk bygning
  • Kultur

Kongsvinger

Vis i kart

Kongsvinger

Gamlebyen 1 Mats Birkelund

Beskrivelse

Bydelen er et levende museumsområde, «innrammet» av Kongsvinger festning, Kongsvinger museum og Kvinnemuseet. Har du lyst til å bli bedre kjent her, kan du hele året bestille «Øvrebyvandring» hos Kongsvinger museum.

Øvrebyen er navnet på den eldste og vernede bydelen i Kongsvinger som i 1975 ble regulert til Norges første antikvariske område. Den utviklet seg fra leiren av arbeidere og militært personell som oppstod sammen med Kongsvinger festning i 1682.

Bebyggelsen består for det meste av trehus som daterer seg fra tidlig 1700-tall til slutten av 1800-tallet. Flere av husene er fredet, og hele bydelen vernet. Gatenettet er rektangulært og opptegnet av den luxembourgske adelsmannen Johan Caspar de Cicignon, som også tegnet opp en ny gateplan for Trondheim. I dag er Øvrebyen et yndet sted for en utflukt, med kafeer, park, koselige hager og herlig atmosfære!

Jonas Lie bodde en tid i Kongsvinger og gaten der han bodde, like ved Vinger kirke, har blitt oppkalt etter ham. Dagny Juel bodde også i Øvrebyen, og barndomshjemmet hennes, Rolighed, huser nå Kvinnemuseet.

I Øvrebyen ligger også Øvrebyen videregående skole med en hovedbygning fra 1880.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen