Lysets mester Kåre Tveter!

  • Kultur
  • 20.06.2022
Kare tveter bilde 1

Sør-Odal kommune markerer 100-årsjubiléet gjennom hele 2022 – lokalt, regionalt og nasjonalt. Blant annet blir det to jubileumsutstillinger, med én på Tveters hjemsted Skarnes, og én på Skogmuseet på Elverum, i tillegg til utstillinger og arrangementer i regi av andre aktører.

Kåre Tveter (f. 25.01.1922 - d. 21.03.2012) var fra Skarnes i Sør-Odal. Sin utdannelse tok han på Kunstakademiet under professorene Per Krogh og Alexander Schultz.

Kåre Tveter 100 år uten Farve
Ved kornmotid
Kåre Tveter/Galleri Lyshuset

Liv og virke

Kåre Tveter fikk sitt gjennombrudd fikk han med en utstilling i 1965, og han ble raskt en av Norges mest anerkjente malere. Kåre Tveter var godt voksen da han debuterte som kunstner. Før han bestemte seg for å være kunstner på fulltid jobbet Kåre først som regnskapsfører i Sør-Odal, så i Landkreditt Bank i Oslo. I 1963 fikk han statens treårige arbeidsstipend, noe som ga han friheten til å satse for fullt på malingen.

I 2002 ga han 128 egne arbeider til Stiftelsen Lyshuset Billedsamling i hjemkommunen. Stiftelsen Lyshuset Billedsamling ble etablert den 19. mars 2002. Galleri Lyshuset ble åpnet av dronning Sonja i oktober 2002. Tveter er også representert på blant annet nasjonalmuseet og Galleri Svalbard.

Eier av jubileet er Tveters hjemkommune Sør-Odal, som samarbeider om prosjektet med blant andre Odal Sparebank, Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet. Jubileumsprosjektet består av en bredt sammensatt hovedkomité samt av en operativ arbeidsgruppe.

Hovedmålsettingen med 100-årsfeiringen i 2022 er at enda flere nordmenn, spesielt yngre generasjoner, skal bli kjent med Kåre Tveter, både som kunstner og menneske. Vi ønsker å skape nasjonal og regional oppmerksomhet rundt kunstneren, og skape varig kjennskap og kunnskap


Kilde: Tor Cederkvist - "Landet som ikke er. Kåre Tveter - mannen og bildene"


Tveters utstillinger

Tveter holdt sin første separatutstilling i 1959. Senere har han blant annet holdt utstillinger i1988 Galleri Saga, London, England1988 The JMF Visitor Centre, Washington, USA1988 The American Scandinavian Society of New York, USA1989 Grenen Museum, Danmark1992 Hafnaborg, Island1993 Nordens Hus, Færøyene. Kåre Tveter har i tillegg deltatt i store kollektivutstillinger i Polen, Finland, Tyskland, Ungarn, Sverige, Japan, De Forente Arabiske Emirater, Kina, Sveits og Spania.

Kåre Tveter er representert i:

Museet for Samtidskunst, Oslo

Nasjonalmuseet, Oslo

Norsk Kulturråd, Oslo

Bergen Billedgalleri

Lillehammer By's Malerisamling

Stavanger Faste Galleri

Hennie Onstad Kunstsenter

Stockholm Stads Samlinger

Epcotsenteret, Florida, USA

Grenen Museum, Danmark

Det norske Stortinget 1995 donerte Tveter 40 arbeider til Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen i Longyearbyen, Svalbard. Disse bildene har funnet sin permanente plass i Galleri Svalbard.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
💚Minimäki har den perfekte julegaven i år: gi et opphold på Rimbila - hytta med ekte Finnskogidyll! @minimaki_thisisfinnskogenMed sovesofa fra kvalitetsleverandøren Hovden, dunputer og -dyner så sover du godt, med kun skogens lyder som vekkerklokke. Bålplass, veranda med utemøbler, lysekrone med batterilys, vedovn, ved inkludert og sjøen like ved bidrar til et fantastisk opphold🫶 Her har gjestene observert elg, rådyr, rev, mange fuglearter og til og med ulv🫎 I slutten av mars og i perioden tiruleiken varer, så kan du våkne til vakre toner fra tiuren som lokker på røya. I bærsesongen kan du plukke multe, tyttebær, blåbær og så videre🫐 Sopp bugner det også av. Ellers er turløyper tilgjengelig fra hyttedøra, eller sett på deg turskoene og bare vandre dit beina tar deg🥾 Opplev noe så sjeldent som en gammel lerkeskog som gir en trolsk følelse. Padle kano eller ro båt rundt idylliske Øiersjøen🛶 På vinteren kan du spenne på deg skøytene og gli forbi barskog, dyr- og fugleliv🦉 Øiersjøen er fiskerik, her kan du fiske abbor, gjedde og mort året rundt🐟 Kokkeler på gassplate eller vedovn. Du kan også bestille spekemat med kortreiste ingredienser fra området, eller skogfinsk tradisjonsmat laget fra bunnen av🥔 Opplev et autentisk finnetorp, med blant annet skogfinsk badstu, bryggerhus og smie. Du inviteres også inn i museum på stabburet, der du kan se gjenstander fra 1700-tallet og oppover🧺 Minimäki er alltid behjelpelige med spørsmål og tilrettelegging for at du skal ha et uforglemmelig opphold. Dusj og strøm kan benyttes i felleshus på Øiermoen, kun 5 minutter med bil unna Rimbila🚿 Dette er ei tilgjengelig alenehytte midt i magiske Finnskogen💚 Hjertelig velkommen til Rimbila🌲 @minimaki_thisisfinnskogen#finnskogen #minimäki #julegave #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Nysgjerrig på Finnskogen?💚 Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo 21. november kl. 17!🌲 Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Vi inviterer til en kveld viet til skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag. 🌿 Denne kvelden kommer komponisten og sangeren Sinikka Langeland, som er avbildet sammen med elgen. Hennes instrument er det finske nasjonalinstrumentet kantele, og gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Sammen med noen av landets fremste musikere skal hun fremføre det prisvinnende og storslåtte verket «Sauna Cathedral». 🌲 Vi får også høre foredrag av Adelheid Seyfarth om livet og forfatterskapet til Åsta Holth, som brukte kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur. 🌿 Podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter Kine Jeanette Solberg og direktør for Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg kommer til å snakke om fornorskningen skogfinnene ble utsatt for. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. 🌲 Den tradisjonsrike retten silppu blir servert av Minimäki. 🌿 Arrangementet er helt gratis, og du kan melde deg på her: https://pameldinger.no/e/wizgcm #norskskogfinskmuseum #minimäki #finnskogen #norgesgrønnehjerte #nasjonalbiblioteketoslo @nasjonalbiblioteket @norskskogfinskmuseum @minimäki 📸 Foto: Sinikka Langeland fotografert av Oddleiv Apneseth.