Opplevelser

Skålbergsætra

Skålbergsætra i Austvatn, Nord-Odal, var i tradisjonell drift fram til 1960. Etter mange år med forfall og gjengroing har Anno museum og Odalstunet restaurert bygninger og landskap og budeia har på nytt inntatt sætra etter 50 års fravær.Om sommeren er setra åpen hver dag kl. 12-17. Ta gjerne med matpakka og nyt freden på sætervangen.Her kan du få vafler, rømme og pultost i sommer!

Les mer
  • Kultur
  • Historisk bygning
  • Gård

Skålbergsætervegen 76, 2134 Austvatn

Vis i kart

Nord-odal

Skaalbergsetera

Beskrivelse


Skålbergsætra er Odalstunets museumssæter og ligger en mil til skogs på veien mellom Austvatn og Hof i Solør. Her er det drift hver sommer med budeier, kuer, vafler og rømme i en hel måned. Sætra er tilgjengelig både med bil og til fots langs den gamle merkede sætervegen. Grupper er velkommen til å besøke sætra utenom sætertida etter avtale.

Følg Rv209 til du kommer til en avkjøring skiltet «Østmosætra-Solør» på venstre hånd. Kjør ca. 8 km langs Østmosætervegen (bomavgift), til du kommer til Krokmyra. Fra Krokmyra kan man følge den gamle sætervegen til fots, 1-1,5 times vandring i skogen. Starten av stien er merket fra Krokmyra.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway