Opplevelser

The Plus

The Plus - verdens mest miljøvennlige fabrikk og et heftig reisemål. Møbelfabrikken Vestre leverer fantastiske utemøbler til mange internasjonale storbyer, og nå åpnes en besøksvennlig fabrikk på Magnor i Kongsvingerregionen - Norges grønne hjerte.Fabrikken er designet av det danske arkitektfirmaet BIG, og blir mye mer enn bare en fabrikk. Fra sommeren 2022 kan du nyte spektakulær arkitektur, et besøkssenter og en 300 måls opplevelsespark! Ta med familien på en piknik i området, og sjekk ut kunstinstallasjonene i parken.Fra taket på The Plus kan du se mer av hva som skjer inne i fabrikken.

Les mer
  • Besøkssenter

Gaustadvegen 140, Magnor

Vis i kart

Eidskog

The Plus

Beskrivelse

BREEAM Outstanding

The Plus blir verdens første prosjekt i sin typologi som oppnår aller høyeste miljøklassifisering i BREEAM ved å oppfylle kravene til Outstanding-nivå. Et Outstanding-bygg er definert som et internasjonalt forbildeprosjekt. Det er i utgangspunktet mindre enn 1 prosent av alle nybygg som skal kunne oppnå dette ekstreme nivået, men i praksis er det vanskeligere. Det finnes i dag ingen industriprosjekter i Norden som er i nærheten av å tilfredsstille kravene til Outstanding. Gjennom prosjektet ønsker Vestre å vise at også industriprosjekter kan være globale forbilder innen miljø.

The Plus er den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår, og fabrikken vil bli et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon. Spektakulær arkitektur, besøkssenter og 300 mål opplevelsespark vil dessuten bidra til å utvikle Magnor til en attraktiv destinasjon for besøkende fra hele verden. Slik skal Vestre inspirere flere til å ta del i det grønne skiftet.

Magnor har en rik kultur- og industrihistorie som vi ønsker at flere skal få kjennskap til. Tettstedet Magnor ligger i Eidskog kommune sør i Innlandet. Det er bare elleve mil til Oslo, og Sverige ligger Kongsvinger og Arvika i Sverige.

I mer enn 7 000 år har det har vært ferdsel, produksjon og handel på Magnor. Skogsmenn og folk til fots, til hest og i båt langs Vrangselva slo seg ned her. Arkeologer har funnet pilspisser av flint fra 800 f.Kr og fangstgroper og stokkebåter fra 400 f.Kr, noe som bekrefter at området tidlig ble befolket. I 871 tok Harald Hårfagre Värmland fra Erik Sveakonge, og det var starten på flere hundre år med norsk herredømme i hele denne regionen.

Sammen med noen tusen stridsmenn reiste Olav den Hellige gjennom skogene langs Vrangselva i 1028. Etter at han døde under slaget på Stiklestad i 1030, begynte pilgrimsvandringene til Nidaros nesten umiddelbart. Folk ville se den hellige kongen, og mange kom fra Europa på sommer- og vinterveier som gikk gjennom Magnor. Nylig har den gamle pilegrimsleden blitt rustet opp og gjenåpnet.

Først i 1389 ble Värmland endelig overført tilbake til Sverige da dronning Margareta overtok makten. Noen hundre år senere, rundt 1610, kom de første innvandrerne til Norge gjennom Magnor. Dette var skogfinner kjent for sine svedjeteknikker – de svidde av skog for å få god dyrkingsjord til rug.

Det har alltid vært et godt forhold mellom folk på begge sider av grensen i dette området. Det sies at da den svenske general Armfeldt skulle bygge opp sin arme mot Norge i 1808, nektet han å ha med värmlendinger fordi det var så mange inngifte over grensen. På norsk side vegret bøndene i Eidskog seg mot å gå til krig mot sine gode naboer i Värmland. Den første postvegen og rikstelefonforbindelsen mellom Stockholm og Christiania gikk også gjennom Magnor.

Bli enda bedre kjent med dette spennende området i Norge!

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
💚Minimäki har den perfekte julegaven i år: gi et opphold på Rimbila - hytta med ekte Finnskogidyll! @minimaki_thisisfinnskogenMed sovesofa fra kvalitetsleverandøren Hovden, dunputer og -dyner så sover du godt, med kun skogens lyder som vekkerklokke. Bålplass, veranda med utemøbler, lysekrone med batterilys, vedovn, ved inkludert og sjøen like ved bidrar til et fantastisk opphold🫶 Her har gjestene observert elg, rådyr, rev, mange fuglearter og til og med ulv🫎 I slutten av mars og i perioden tiruleiken varer, så kan du våkne til vakre toner fra tiuren som lokker på røya. I bærsesongen kan du plukke multe, tyttebær, blåbær og så videre🫐 Sopp bugner det også av. Ellers er turløyper tilgjengelig fra hyttedøra, eller sett på deg turskoene og bare vandre dit beina tar deg🥾 Opplev noe så sjeldent som en gammel lerkeskog som gir en trolsk følelse. Padle kano eller ro båt rundt idylliske Øiersjøen🛶 På vinteren kan du spenne på deg skøytene og gli forbi barskog, dyr- og fugleliv🦉 Øiersjøen er fiskerik, her kan du fiske abbor, gjedde og mort året rundt🐟 Kokkeler på gassplate eller vedovn. Du kan også bestille spekemat med kortreiste ingredienser fra området, eller skogfinsk tradisjonsmat laget fra bunnen av🥔 Opplev et autentisk finnetorp, med blant annet skogfinsk badstu, bryggerhus og smie. Du inviteres også inn i museum på stabburet, der du kan se gjenstander fra 1700-tallet og oppover🧺 Minimäki er alltid behjelpelige med spørsmål og tilrettelegging for at du skal ha et uforglemmelig opphold. Dusj og strøm kan benyttes i felleshus på Øiermoen, kun 5 minutter med bil unna Rimbila🚿 Dette er ei tilgjengelig alenehytte midt i magiske Finnskogen💚 Hjertelig velkommen til Rimbila🌲 @minimaki_thisisfinnskogen#finnskogen #minimäki #julegave #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Nysgjerrig på Finnskogen?💚 Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo 21. november kl. 17!🌲 Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Vi inviterer til en kveld viet til skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag. 🌿 Denne kvelden kommer komponisten og sangeren Sinikka Langeland, som er avbildet sammen med elgen. Hennes instrument er det finske nasjonalinstrumentet kantele, og gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Sammen med noen av landets fremste musikere skal hun fremføre det prisvinnende og storslåtte verket «Sauna Cathedral». 🌲 Vi får også høre foredrag av Adelheid Seyfarth om livet og forfatterskapet til Åsta Holth, som brukte kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur. 🌿 Podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter Kine Jeanette Solberg og direktør for Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg kommer til å snakke om fornorskningen skogfinnene ble utsatt for. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. 🌲 Den tradisjonsrike retten silppu blir servert av Minimäki. 🌿 Arrangementet er helt gratis, og du kan melde deg på her: https://pameldinger.no/e/wizgcm #norskskogfinskmuseum #minimäki #finnskogen #norgesgrønnehjerte #nasjonalbiblioteketoslo @nasjonalbiblioteket @norskskogfinskmuseum @minimäki 📸 Foto: Sinikka Langeland fotografert av Oddleiv Apneseth.