Hva skjer

Finnskogleden 30 år!

Finnskogleden - på historiske stier gjennom gammelt landskap!I 2022 er Finnskogleden 30 år og det skal feires hele sommeren, og lørdag 11.juni kan du bli med å feire ledens jubileum på finnegården Purala.Finnskogleden er en vandringsled som går mellom Morokulien på grensen mellom Eidskog og Eda i sør, og Søre Osen i Trysil i nord. Den er cirka 240 kilometer lang og går gjennom Finnskogen både på norsk og svensk side av grensen.

Les mer
  • Friluftsliv

Område:   Finnskogen

Vis i kart
Finnskogleden

Finnskogleden - 13 etapper i et grenseoverskridende skogområde


Hovedarrangement Finnskogleden 30 år

Program og aktiviteter for dagen

Kl 11.00 Fika og velkommen v/ Finnskogen Natur & kulturpark
Kl 11.10 Taler og hilsener
Kl 11.30 Finnskogleden 30 år v/ Heidi Arild
Kl 13.00 Västanå Teater spiller for oss
Kl 14.00 Salg av mat med skogfinsk tilknytning

Informasjon om Västanå Teater: Västanå Teater er kjent i hele Norden, og teaterformen bygger på det fortellende, hvor musikken og dansen ved siden av ordet skaper en særegen form av skuespill. Nettopp dette samspillet mellom tekst, musikk og bevegelse er teaterets kjennemerke

Hele dagen: Niittaho-Jussi omtales som den siste vandreren på Finnskogen. Han ble portrettert i filmen «Finnskog og trollskap» i 1956, og er blant annet kjent for ordtaket «Detta är mina skogar, fast jag äger dom inte». Niitaho-Jussi preger også skiltene langs Finnskogleden. 11.juni kommer han til Purala i Christer Nilssons skikkelse.

DNT Finnskogen og Omegn legger opp til en liten tur, de har med kart og brosjyrer og informerer om turer på Finnskogen i sommer.

Torsby Jaktvårdskrets arrangerer natursti for hele familien.

Det blir smaksprøver fra lokalmatprodusenter fra våre partnere i Finnskogen Natur & kulturpark og mulighet til å kjøpe deres unike lokalmatprodukter fra Finnskogen.

Loddsalg med mange flotte premier. Inntekten går til utvikling av Finnskogleden.

Arrangementet og fika ved ankomst er gratis. Øvrig betales med kontanter, Swish og Vipps.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway