Erik Werenskiold
Erik Werenskiold
Hvor: Kommandantboligen, Kongsvinger festning og Kongsvinger museum
Besøk barndomshjemmet til Erik Werenskiold på Kongsvinger festning, der faren var kommandant fra 1859 til 1878. Her kan du se originale Werenskiold-tegninger og malerier, eller oppleve omgivelsene som inspirerte ham til å bli en av våre mest folkekjære kunstnere.
Maleren og tegneren Erik Theodor Werenskiold (1855–1938) er spesielt kjent for illustrasjonene til Norske Folkeeventyr samlet av Asbjørnsen & Moe, folkeutgaven av Snorre Sturlasons Heimskringla i 1896–99, Jonas Lie sin bok Familien på Gilje og en rekke malerier som henger på Nasjonalgalleriet, inkludert «En bondebegravelse», «Telemarksjenter» og portrettet av bysbarnet Erika Nissen. Werenskiolds kunst er dessuten hyppig benyttet på frimerker og pengesedler, faktisk så er han en av de mest brukte kunstnerne på norske frimerker.
Han var den første til å tegne norske fjøsnisser og skogstroll.
Faren Fredrik Daniel Werenskiold var sjef for Vingerske kompani og ordfører i Vinger kommune i en periode. Erik Werenskiold ble født på gården Granli, og fire år gammel flyttet han til kommandantboligen på Kongsvinger festning sammen med faren, moren Jensine og fem søsken da faren ble kommandant. Festningen og leiren nedenfor var lekeplass for den unge gutten. Alle menneskene han møtte og naturen rundt kom til å prege kunstnerlivet hans. Kongsvinger museum har en flott utstilling om Erik Werenskiold og Kongsvingers utvikling i hans tid, fra den tiden byen het Vinger og frem til unionsoppløsningen i 1905.
Les mer om Kongsvinger festning her https://www.forsvarsbygg.no/no/festningene/finn-din-festning/kongsvinger-festning/
Se også www.kongsvingermuseum.no