Opplevelser

Finnskogleden

Finnskogleden - på historiske stier gjennom gammelt landskap.Finnskogleden er en vandringsled som går mellom Morokulien på grensen mellom Eidskog og Eda i sør, og Søre Osen i Trysil i nord. Den er cirka 240 kilometer lang og går gjennom Finnskogen både på norsk og svensk side av grensen.Hele Finnskogleden er delt inn i 13 etapper og tar vanligvis 14 dager å gjennomføre, med start fra Morokulien på grensen til Sverige. Leden følger delvis gamle ferdselsårer mellom de gamle finntorpene, og gir påfyll av viktig kulturhistorie sammen med unike naturopplevelser. Landskapet er variert og lett tilgjengelig for de fleste; man trenger bare vanlig turutstyr, ryggsekk og godt fottøy.DNT Finnskogen og omegn kan tilby overnatting i ulike koier, gapahuker og turistforeningens hytter langs leden. Det renommerte SPA-hotellet Finnskogtoppen ligger bare noen få kilometer fra selve leden.

Les mer
  • Friluftsliv
  • Tur
  • Kultur

Fredsgaten 1, Morokulien

Vis i kart

Finnskogen

Finnskogleden

Beskrivelse


Leden følger delvis gamle ferdselsårer mellom de gamle finntorpene, og gir deg påfyll av viktig kulturhistorie sammen med unike naturopplevelser. Landskapet er variert og tilgjengelig for alle.

Finnskogleden er merket, og det finnes gode kart over området. Leden er blå-merket på norsk side og oransje på svensk side.

Villmarks-stien i de dype skoger gir deg et historisk tilbakeblikk og ro i sjelen, men ha sansene åpne, for dette er også et område med mye myter og overtro. Kanskje får du se huldra? Eller nøkken? Her er det overnaturlige naturlig! Dette henger sammen med skogfinnenes tenkemåte om naturen. I denne sjamanistiske naturoppfatningen har alt i naturen sjel, og man kan kommunisere med krefter gjennom ulike former for magi. Dette er helt ulikt vår naturtenkning, men har bidratt til at Finnskogen den dag i dag forbindes med mystikk, trolldom, overtro og magi.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway