Opplevelser

Grenselosmuseet

Norske Grenselosers Museum holder til i den gamle skolen på Skjølåbråten ved Vestmarka i Eidskog kommune. Formålet er å drive museumsvirksomhet som forteller om grenselosers og kureres liv og virke under den tyske okkupasjon 1940-45.

Les mer
  • Historisk bygning
  • Museum

Sootkanalvegen 118, Vestmarka

Vis i kart

Eidskog

Grenselosmuseet

Beskrivelse

Museets samlinger tilhører Foreningen Flyktningeruta og er utstilt i skolens klasserom. Herfra er det kun et par kilometer til riksgrensen mot Sverige. Her fant et stort antall flyktninger og kurerer et tilfluktsted før den farlige ferden mot friheten.

I museet er det samlet gjenstander, dokumenter og fotografier som i sine rette omgivelser gir et levende og realistisk bilde av okkupasjonstiden. Filmen "Flukten fra hakekorset" inngår i omvisning under sesongen.

Museet er åpent enkelte dager fra mai og stenges for sesongen 30. september. Kontakt Vidar Hansen tlf. 95 83 05 22

Les mer om Flyktningeruta:

Lenke til Flyktningruta Norsk Grenselosmuseum sin facebookside

Museet er endestasjon for Flyktningeruta, den historiske vandreruta som går fra Skullerudstua i Oslo.

Stiene blir ryddet så raskt det lar seg gjøre, så det er fullt mulig å gå hele eller deler av ruta på egenhånd. Vi gjør oppmerksom på at flere av plassene man kommer til underveis er i privat eie, og ber om at det utvises respekt for dette. Dvs. at telting m.m. skal avtales med eier. Husk å etterlate naturen slik du fant den, og respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark.


Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway