Opplev historiske Kongsvinger

  • Museum
  • Kafé
  • Restaurant
  • 01.03.2023
Kongsvinger Festning 10 of 16

Når du besøker Kongsvinger er festningen og Øvrebyen et sted du bare må få med deg! Elsker du flotte utsikter? Er du opptatt av militærhistorie? Eller koser du deg mest mens du rusler gjennom de sjarmerende trange gatene, besøker små gallerier eller drikker kaffe på en kafé med særpreg? Opplev den flotte familieforestillingen "Eventyrfestningen" eller flotte musikkopplevelser på "De små sceners Festival". Hos oss skjer det noe for veldig mange! Hva har du lyst til å oppleve?.

  • Skrevet av:
    Ane Sandnæs og Anniken Thue

Lær om Kongsvingers rike historie

Kongsvinger museum ønsker velkommen til sin utstilling om Kongsvingers gullalder - årene mellom 1855 og 1905. Det er kunstner Erik Werenskiold som tar deg med på dette lærerike eventyret gjennom sine kunstverk, i utstillingen Hjemland. Erik Werenskiold ble født i Kongsvinger og vokste opp på Kongsvinger festning som sønn av kommandant Fredrik Werenskiold. Han illustrerte Norske Folkeeventyr av Asbjørnsen & Moe, folkeutgaven av Snorresagaen og tegnet både troll og fjøsnisser som i dag er blitt viktig elementer inn i norsk kulturarv. Flere av hans malerier henger i dag i Nasjonalmuseet i Oslo.

Flere spennende utstillinger venter deg i museets hovedlokaler på Gyldenborg. Der får du blant annet oppleve forfatter Levi Henriksens skrivestue - gjenskapt av forfatteren selv. Utstillingen heter Elvis Presley Boulevard og er en del av Spor i ord - museets satsning på litteraturhistorie.

Billetten din gir også tilgang til Aamodtgården, som ligger ved foten av Kongsvinger festning. Tre inn i et hjem slik det så ut for hundre år siden når du besøker Aamodtgården. I andre etasje finner du en autentisk embedsmannsleilighet innredet og bebodd av Nina og Harald Aamodt på 1920-tallet.

Avslutt besøket med et besøk hos Kongsvinger Kunstforening, som holder til i Aamodtgården og ta en lunsj på kaféen Kafe Bohem i Øvrebyen.

Sommeren gjennom arrangeres byvandringer i hyggelige Øvrebyen, i regi av Kongsvinger museum. Museet tilbyr omvisninger i Aamodtgården og fellesbillett med inngang til Kongsvinger museum, Festningsmuseet og Kvinnemuseet.

Første uka i juli finner forestillingen "Eventyrfestningen" sted rett utenfor festningsmurene. En herlig kveld med musikk, dans og spennende handling for hele familien.

Overnatting i eventyrlige omgivelser

Visste du at Kongsvinger er oppkalt etter Kongsvinger Festning? Da festningen ble oppført i 1682 fikk den navnet Kongens Vinger - derav Kongsvinger. Festningen er sentral for Kongsvingers historie og har hatt stor betydning for regionens kulturliv i over 300 år.

I dag kan du se flotte bilder fra festningen og Kongsvinger by gjennom realityserien "Forræder" som går på TV2. En mystisk og historiefylt festning er perfekte rammer!

I dag kan du kombinere et besøk på festningen med overnatting i eventyrlige omgivelser på Festningen Hotel & Resort. Der kan du nyte en spektakulær utsikt over Kongsvinger by og Glomma - omgitt av vakker natur.

Inne i restauranten i den gamle kommandantboligen henger bilder av alle de konger som har hatt sine naturlige stoppesteder her på sin reise. Kongsvinger var en dags ferd fra Oslo på vei til Stockholm. Toget mellom Oslo og Stockholm går fremdeles via Kongsvinger.

Er du nysgjerrig på historien bak den stjerneformede festningen bør du ta turen innom festningsmuseet som ligger i festningens provianthus. Der kan du lære alt om Forsvarets historie så langt tilbake som til vikingtiden.

Er dere et større reisefølge vil dere ha stor glede av en skreddersydd opplevelsestur i Kongsvinger-regionen, i regi av Lars Ovlien & co. Historie, mat og kulturopplevelser er en betydelig del av opplegget til Ovlien & co. Hva med en historisk festmiddag på festningens vertshus? Her treffer du troverdige personligheter, som vertshusholdersken Ulla og tjenestepiken Helena, fra slutten av 1700-tallet. Det skal mye til for å ikke føle at man har reist tilbake i tid.

Kongsvinger festning av fotograf Thomas Kinta
Fotograf Thomas Kinta
Kafe Bohem

Lær om slaveriet

Når du besøker Kongsvinger festning bør du se deg om etter laboratoriet, et lite murhus på utsiden av festningsmuren. Før det moderne fengsels tid var det her man plasserte alle som havnet på feil side av loven.

I dag er det Norsk Fengselsmuseum som holder til her ved Kongsvinger festning. Hvordan har fortidens skrekkelige tukthus og slaverier utviklet seg til den moderne og mer omfattende kriminalomsorgen? Fengselsmuseet gir deg et innblikk i norsk fengselskultur fra 1700-tallet og frem til i dag.

Opplev fargerike bydel Øvrebyen

Bydelen Øvrebyen ligger ved foten av Kongsvinger Festning og er spekket med både historie og personlighet. Kanskje du har hørt om Kongsvingers sjarmerende og fargerike gamle trehusbebyggelse før. I så fall var det Øvrebyen de refererte til.

I Øvrebyen drømmer du deg bort blant verneverdig arkitektur, som soldathus og fornemme handelsboliger fra 17- og 1800-tallet. Lunsjpausen tar du på en atmosfærisk kafé, som Kafé Bohem.

Besøk kvinnemuseet

I et av Øvrebyens mange sjarmerende trehus - og barndomshjemmet til bohem og multikunstner Dagny Juel, ligger Kvinnemuseet, opprettet i 1995. Dette er Norges eneste kvinnemuseum.

Museet tar ellers for seg historien i ulike kvinneperspektiv, og arrangerer hver sommer en ny stor utstilling i tillegg til sine faste utstillinger. Sensommeren 2022 åpnet utstillingen Isbryteren Monica Kristensen.

Utstillingen setter søkelys på tre sider ved Kristensens karriere; som forsker, ekspedisjonsleder og forfatter. Hun har ledet åtte ekspedisjoner til Arktis og Antarktis, hun har utgitt ti bøker med tematikk fra polområdene og publisert en rekke vitenskapelige artikler som glasiolog.

Lek for livet er en fast utstilling for både store og små. Den viser jenter og gutters lek i ulike faser oppigjennom historien. Her er det mye spennende å se på for barna. Og kanskje du ser leketøy du selv brukte i din egen barndom. I samme bygg ligger Café Dagny, med sin populære bohemkake, på menyen.

K Ongsvingers Golfklubb I
Kongsvingers Golfklubb
Swirl Magnor Glassverk Mona Nordøy Camilla Prytz

Kun et steinkast unna Kongsvinger finner du golfbanen som er kåret til Norges beste 8 år på rad! Kongsvingers Golfklubb byr på flotte forhold i skog og stillhet - her kan man golfe i fred og ro midt i den eventyrlige skogen. Videre østover logger et av Norges mest kjente glassverk - nemlig Magnor Glassverk. her finner du nydelige gjenstander designet av kjente navn som Finn Schjøll og Knut & Kjartan, og legger du et besøk hit kan du også få deg en god matbit i flotte omgivelser.

Innlandet er Norges største matfylke, og i Kongsvingerregionen produseres det mye mat. Dersom du er på gjennomreise anbefaler vi deg et stopp ved Skarstad Gartneri - gården dyrker en rekke grønnsaker og her kan du både kjøpe med deg friske og deilige grønnsaker så vel som sitte ned i kafeen og ta en herlig pustepause. De tilbyr også en rekke andre lokale produkter i tillegg til sine egne.

Et velsmakende besøk i Norges grønne hjerte!

Velkommen til oss!

Skarstad Gartneri K Ongsvinger
Skarstad mat to sprelsek

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway