Opplev historiske Kongsvinger

  • Museum
  • Kafé
  • Restaurant
  • 01.06.2021
Kongsvinger Festning 10 of 16

Når du besøker Kongsvinger er festningen og Øvrebyen obligatoriske stoppesteder. Er du opptatt av militærhistorie? Eller koser du deg mest mens du rusler gjennom de sjarmerende trange gatene, besøker små gallerier eller drikker kaffe på en kafé med særpreg. Uansett er området verdt et besøk.

  • Skrevet av:
    Anniken Thue

Lær om Kongsvingers rike historie

Kongsvinger museum ønsker velkommen til sin utstilling om Kongsvingers gullalder - årene mellom 1855 og 1905. Det er kunstner Erik Werenskiold som tar deg med på dette lærerike eventyret gjennom sine kunstverk, i utstillingen Hjem Land.

Flere spennende utstillinger venter deg i museets hovedlokaler på Gyldenborg. Der får du blant annet oppleve forfatter Levi Henriksens skrivestue - gjenskapt av forfatteren selv. Utstillingen heter Elvis Presley Boulevard og er en del av Spor i ord - museets satsning på litteraturhistorie.

Billetten din gir også tilgang til Aamodtgården, som ligger ved foten av Kongsvinger festning. Tre inn i et hjem slik det så ut for hundre år siden når du besøker Aamodtgården. I andre etasje finner du en autentisk embedsmannsleilighet innredet og bebodd av Nina og Harald Aamodt på 1920-tallet.

Avslutt besøket med en lunsj på kaféen Hos Marie, eller et besøk hos Kongsvinger Kunstforening, som også holder til i Aamodtgården.

Sommeren gjennom arrangeres byvandringer i hyggelige Øvrebyen, i regi av Kongsvinger museum. Museet tilbyr omvisninger i Aamodtgården og fellesbillett med inngang til Kongsvinger museum, Festningsmuseet og Kvinnemuseet.

Overnatting i eventyrlige omgivelser

Visste du at Kongsvinger er oppkalt etter Kongsvinger Festning? Da festningen ble oppført i 1682 fikk den navnet Kongens Vinger - derav Kongsvinger. Festningen er sentral for Kongsvingers historie og har hatt stor betydning for regionens kulturliv i over 300 år.

I dag kan du kombinere et festningbesøk med overnatting i eventyrlige omgivelser på Festningen Hotel & Resort. Der kan du nyte en spektakulær utsikt over Kongsvinger by og Glomma - omgitt av vakker natur.

Er du nysgjerrig på historien bak den stjerneformede festningen bør du ta turen innom festningsmuseet som ligger i festningens provianthus. Der kan du lære alt om Forsvarets historie så langt tilbake som til vikingtiden.

Er dere et større reisefølge vil dere ha stor glede av en skreddersydd opplevelsestur i Kongsvinger-regionen, i regi av Lars Ovlien & co. Historie, mat og kulturopplevelser er en betydelig del av opplegget til Ovlien & co. Hva med en historisk festmiddag på festningens vertshus? Her treffer du troverdige personligheter, som vertshusholdersken Ulla og tjenestepiken Helena, fra slutten av 1700-tallet. Det skal mye til for å ikke føle at man har reist tilbake i tid.

Kongsvinger festning av fotograf Thomas Kinta
Fotograf Thomas Kinta
Kafe Bohem

Lær om slaveriet

Når du besøker Kongsvinger festning bør du se deg om etter laboratoriet, et lite murhus på utsiden av festningsmuren. Før det moderne fengsels tid var det her man plasserte alle som havnet på feil side av loven.

I dag er det Norsk Fengselsmuseum som holder til her ved Kongsvinger festning. Hvordan har fortidens skrekkelige tukthus og slaverier utviklet seg til den moderne og mer omfattende kriminalomsorgen? Fengselsmuseet gir deg et innblikk i norsk fengselskultur fra 1700-tallet og frem til i dag.

Opplev fargerike bydel Øvrebyen

Bydelen Øvrebyen ligger ved foten av Kongsvinger Festning og er spekket med både historie og personlighet. Kanskje du har hørt om Kongsvingers sjarmerende og fargerike gamle trehusbebyggelse før. I så fall var det Øvrebyen de refererte til.

I Øvrebyen drømmer du deg bort blant verneverdig arkitektur, som soldathus og fornemme handelsboliger fra 17- og 1800-tallet. Lunsjpausen tar du på en atmosfærisk kafé, som Kafé Bohem.

Besøk kvinnemuseet

I et av Øvrebyens mange sjarmerende trehus - og barndomshjemmet til bohem og multikunstner Dagny Juel, ligger Kvinnemuseet, opprettet i 1995. I kunstnerens eget soveværelse kan du oppleve utstillingen Damen i Berlin, og se filmen om hennes liv.

Museet tar ellers for seg historien i ulike kvinneperspektiv, og arrangerer hver sommer en ny stor utstilling i tillegg til sine faste utstillinger. Sensommeren 2022 åpnet utstillingen Isbryteren Monica Kristensen.

Utstillingen setter søkelys på tre sider ved Kristensens karriere; som forsker, ekspedisjonsleder og forfatter. Hun har ledet åtte ekspedisjoner til Arktis og Antarktis, hun har utgitt ti bøker med tematikk fra polområdene og publisert en rekke vitenskapelige artikler som glasiolog.

Lek for livet er en fast utstilling for både store og små. Den viser jenter og gutters lek i ulike faser oppigjennom historien. Her er det mye spennende å se på for barna. Og kanskje du ser leketøy du selv brukte i din egen barndom. I samme bygg ligger Café Dagny, med sin populære bohemkake, på menyen.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen