På sykkeltur!

  • Tur
  • 01.10.2023
Finnskogen/Opplev Kynna

Å oppleve Kongsvingerregionen fra sykkelsetet kan være en av de fineste måtene å bli kjent med vår grønne region på. Her finnes det utallige muligheter for sykkelturer, i fra Åsnes i nord til Eidskog i sør.Fra sykkelen kan du oppleve historien på gamle Finnetorp, sykle forbi bratte åser, store myrer og over flate, åpne furumoer. Her kan du ta sykkelen fatt og velge mellom varierte sykkelopplevelser langs skog, åser og vann. Langs de mange sykkelstiene ligger det overnattingssteder, severdigheter, fiskevann og naturreservat. Ta med deg vennegjengen, familien eller bare tråkk alene i det vakre kulturlandskapet her i Norges grønne hjerte.Under følger noen tips til populære sykkelturer i Kongsvingerregionen. Det vil være en fordel å oppdatere seg på kart og turbeskrivelse via kommunens nettside eller det lokale DNT-laget før du reiser.

  • Skrevet av:
    Mari Finsen
“ Det rene, slumpartede lykketreff forekommer nokså sjelden. Du må som regel rekke lykken en hjelpende hånd. ”
- Hans Børli

Lykken er en sykkel i Norges grønne hjerte!


Villmarksruta- Nasjonal sykkelrute nr.9 (i helhet 825 km)

Nasjonal sykkelrute nr. 9 også kjent som Villmarksruta og strekker seg i grove trekk fra Halden til Trondheim og er innom de ville skogene på Østlandet. Det er en lang rute med mange kilometer på sykkelen i flere dager. Rute nr. 9 er en stor naturopplevelse og passer for sykkelvante voksne og ungdom.

Villmarksruta her i regionen, har ikke mye bratte motbakker, men til gjengjeld mange slake. Grusveiene du møter på Finnskogen er til dels helt bilfrie. Det er et stort og relativt uberørt friluftseldorado. Her kan du sykle langt uten å møte noen og stillheten i disse skogene er herlig. Dette er i stor grad en tur i et stille skoghav gjennom tynt befolkede områder. Om du ønsker å oppleve stillhet og lange strekninger som i praksis er uten biltrafikk, er Villmarksruta noe for deg. For folk som bor i by kan dette være en svært eksotisk opplevelse. Du kan sykle en hel dag uten å møte noen, dette er et område som er unikt, både i norsk og europeisk sammenheng. Villmarksruta er skogsykling på sitt aller beste!

På Villmarksruta er du tett på naturen og ferden gjennom Finnskogen, er preget av brede grusveier, diverse innsjøer og tjern, vassdrag, store furumoer og en rekke åser. Det er ellers laget en rekke bålplasser, enkle rasteplasser og gapahuker ved flere av tjernene langs ruta. Ruta krysser, eller går i nærheten av, Finnskogleden, flere steder. Denne merkede vandreleden på 240 kilometer, går fra Morokulien ved Magnor i sør, til Osensjøen i nord.

Overnatting finner du på koselige Finnskogen Kro og Motell i hjertet av Finnskogen på Svullrya, og på fredfulle og herlige Finnskogtoppen SPA. Her får man også servert god mat og drikke!

Villmarksrute nr 9 går rett forbi en gamle butikken på Øyermoen, Brandval Finnskog. Her finner du både overnatting og mat hos Nedre Øieren Gård og Finnskogleden passerende. En pust i bakken her gir deg også flotte opplevelser og kunnskap om den skogfinske kulturen her på Finnskogen.

Villmarksruta er skiltet som nasjonal sykkelrute, burgunderfargede skilt med sykkel-logo og 9-tall.

Sykkel på tur i odalen
Sykkel

Grue


Frysjøen
rundt (24km)
Kirkenær-Tjura-Frysjøen-Vollstadvika-Tostensrud-Kirkenær

Kjerkesjørunden
(28 km)
Svullrya-Rotna-Kjerkesjøen-Åransberget-Sekstenkoia-Lomtjenna-Sandsjøbekken-Røgden-Svullrya

Rotnarunden
(45 km)
Namnå-Monsrud-Byersetra-Bjørsjøen-Styggedalsbekken-Hytjanstorpet-Nersjøen -Høytjennet-Butjennet-Namnsjøen-Namnå

Skasenrunden
(42 km)
Skasenden-Torderudsetra-Frysjøberget-Råstua-Surstad-Morttjernsberget-Stampetorpet-Fv202 nordøstover-Rotna-Svartberget-Lønhaugen-Skasberget

I Grue finnes det flere egnede overnattingssteder i kombinasjon med disse turene, som for eksempel Skaslien Gjestgiveri,Finnskogen Turistsenter og Finnskogtoppen SPA. De serverer også herlig mat og drikke!


Åsnes

Dulpetorprunden (36km)
Dæsbekken villmarkssenter-Velta-Kanalbråten-Kverntjern-Høytjenn-vestsiden av Rotna-Velta-Dæsbekken


Gjesåsbergrunden
(28 km)
Flisa sentrum-Kjellmyra-Sønsterud-Hemli-Kvernmoen-Skybakk-Gjesåsen kirke-Sønsterud-Kjellmyra-Flisa


Klokkenrunden (29 km)
Flisa-Nordre Sætre-Åslia-Knapptjernet-Lauvlitjennet-Klokkentjern-Lauksjøåa-Kløvtjernet-Åslia-Flisa


Posåsrunden (Juvbergsløyfa) (44 km)
Kafe Finnskog- Kroksjøen-Possåsen-Sjutomstjernet-Juvberget-Haldammen-Slettmoen-Flisaelvas vestside-Dal-Øvre Flisbrua-Kafe Finnskog


Posåsrunden (Robgergsløyfa) (51 km)
Kafe Finnskog-Kroksjøen-Posåsen-Sjutomstjernet-Flisaelvas vestside-Sagbrakka-Lindbergsetra-Melsjøen-Abborfosstjernet-Sævsjøen-Rogsjøen-Gransjøen-Dal-Øvre Flisbrua


Posåsrunden (standard) (30 km)
Kafe Finnskog-Kroksjøen-Posåsen-Sjutomstjernet-Flisaelvas vestside-Dal-Øvre Flisbrua-Kafe Finnskog

Overnattings anbefales på PAN Tretopphytter, Flisa Camping og Victoria Hotell.



Vekterveien i Eidskog (35km)
Turen går fra Åbogen i nord via Matrand, Skotterud og til Magnor i sørøst. Fra Skotterud går veien sørvestover over Tobøl og til Vestmarka.

Overnatting i Eidskog anbefales på flotte Ingelsrud Gård, idylliske Søstun Gård, eller på kjente Montebello Camping. På Magnor finner du også det herlige bakeriet Ingelsrud Konditori og det kjente Magnor Glassverk.

Høgdarunden i Sør-Odal (8,5km)
Middels bratt stigning opp til Mangsethøgda. Fortsett videre til Mohøgda. Ved Mohøgda har du utsikt sørover helt til Tryvannstårnet. Herfra er det to fine nedkjøringer til Mørkånga. Deretter følger en liten stubb på grusvei før det går over på sti igjen. Det er mild klatring på sti opp til Einerudhøgda igjen.
https://trailguide.net/html/no/4763

Overnatting i Sør-Odal anbefales på Slobrua Gjestegård med deilig mat og drikke, populære Sanngrund Camping hvor du får servert herlige matretter, herskapelige Austvatn Gård eller Milepelen Vertshus på Sigurd Hoels hjemsted Sagstua i Nord-Odal.


Vingersjøen rundt (18km)

Denne runden er en fin måte å bli kjent i området rundt Kongsvinger på. Turen har ingen harde motbakker. Følg de ganske lite trafikkerte veiene Konduktørveien og Lerkeveien ut av byen sørover, før du kommer inn på Kongeveien som etter hvert går over til å bli en grusvei mot Tarven. Følg veien gjennom golfbanen og nordover til Granli og derfra veien videre på østsiden av Vingersjøen. Kryss over E16 og fortsett veien opp i lia forbi Skansegarden og Nesteby, her er det lite trafikk og flott utsikt over sjøen. Den siste biten går langs Glomma og jernbanen inn mot sentrum. Turen kan passe for ungdom og voksne i normal fysisk form.


Overnatting i Kongsvinger anbefales på majestetiske Festningshotellet som også serverer deilige mat og drikke, trivelige Vinger Hotell med sitt gode kjøkken og koselige Sigernessjøen Familiecamping.


God sykkeltur!

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
💚Minimäki har den perfekte julegaven i år: gi et opphold på Rimbila - hytta med ekte Finnskogidyll! @minimaki_thisisfinnskogenMed sovesofa fra kvalitetsleverandøren Hovden, dunputer og -dyner så sover du godt, med kun skogens lyder som vekkerklokke. Bålplass, veranda med utemøbler, lysekrone med batterilys, vedovn, ved inkludert og sjøen like ved bidrar til et fantastisk opphold🫶 Her har gjestene observert elg, rådyr, rev, mange fuglearter og til og med ulv🫎 I slutten av mars og i perioden tiruleiken varer, så kan du våkne til vakre toner fra tiuren som lokker på røya. I bærsesongen kan du plukke multe, tyttebær, blåbær og så videre🫐 Sopp bugner det også av. Ellers er turløyper tilgjengelig fra hyttedøra, eller sett på deg turskoene og bare vandre dit beina tar deg🥾 Opplev noe så sjeldent som en gammel lerkeskog som gir en trolsk følelse. Padle kano eller ro båt rundt idylliske Øiersjøen🛶 På vinteren kan du spenne på deg skøytene og gli forbi barskog, dyr- og fugleliv🦉 Øiersjøen er fiskerik, her kan du fiske abbor, gjedde og mort året rundt🐟 Kokkeler på gassplate eller vedovn. Du kan også bestille spekemat med kortreiste ingredienser fra området, eller skogfinsk tradisjonsmat laget fra bunnen av🥔 Opplev et autentisk finnetorp, med blant annet skogfinsk badstu, bryggerhus og smie. Du inviteres også inn i museum på stabburet, der du kan se gjenstander fra 1700-tallet og oppover🧺 Minimäki er alltid behjelpelige med spørsmål og tilrettelegging for at du skal ha et uforglemmelig opphold. Dusj og strøm kan benyttes i felleshus på Øiermoen, kun 5 minutter med bil unna Rimbila🚿 Dette er ei tilgjengelig alenehytte midt i magiske Finnskogen💚 Hjertelig velkommen til Rimbila🌲 @minimaki_thisisfinnskogen#finnskogen #minimäki #julegave #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Nysgjerrig på Finnskogen?💚 Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo 21. november kl. 17!🌲 Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Vi inviterer til en kveld viet til skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag. 🌿 Denne kvelden kommer komponisten og sangeren Sinikka Langeland, som er avbildet sammen med elgen. Hennes instrument er det finske nasjonalinstrumentet kantele, og gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Sammen med noen av landets fremste musikere skal hun fremføre det prisvinnende og storslåtte verket «Sauna Cathedral». 🌲 Vi får også høre foredrag av Adelheid Seyfarth om livet og forfatterskapet til Åsta Holth, som brukte kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur. 🌿 Podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter Kine Jeanette Solberg og direktør for Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg kommer til å snakke om fornorskningen skogfinnene ble utsatt for. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. 🌲 Den tradisjonsrike retten silppu blir servert av Minimäki. 🌿 Arrangementet er helt gratis, og du kan melde deg på her: https://pameldinger.no/e/wizgcm #norskskogfinskmuseum #minimäki #finnskogen #norgesgrønnehjerte #nasjonalbiblioteketoslo @nasjonalbiblioteket @norskskogfinskmuseum @minimäki 📸 Foto: Sinikka Langeland fotografert av Oddleiv Apneseth.