Opplevelser

Eidskog Museum

Eidskog Museum er et økomuseum med bygninger som tas vare på i sitt opprinnelige miljø, med flere anlegg rundt i bygda.Anleggene gjenspeiler nærings- og samfunnsliv i Eidskog gjennom mange hundre år.

Les mer
  • Museum
  • Historisk bygning
  • Kultur

Skillingmarkvegen 260, 2233 Vestmarka

Vis i kart

Eidskog

Eidskogmuseum
Foto: Eidskog Museum

Beskrivelse


Eidskog Bygdetun – Almenninga
Eidskog Museums hovedanlegg er Eidskog Bygdetun – Almenninga. Gården ble trolig ryddet allerede rundt år 1000. I dag består Almenninga av de to gjenværende tun – Austun og Vestun. I husene er det utstillinger og tidsriktige interiører.


Familievennlig med koselig hage, kafè, husdyr og egen badeplass
Hagen inneholder mange bugnende staudebed og koselige sitteplasser. Det er husdyr både innenfor og utenfor skigarden.
I kafèen kan du kose deg med kaffe og noe å bite i.
Almenninga har også egen badeplass og universelt utformet fiskebrygge ved åa.

Gaustadsjøsaga på Skotterud
Eidskog har lange tradisjoner innen skogbruk og sagbruk, og Eidskog Museum har bevart og satt i stand Gaustadsjøsaga på Skotterud. Her kan du oppleve ei ekte dampsag i drift og kanskje ta en hvil i sagbrakka.


Skolemuseet på Matrand
I Skolemuseet på Matrand er mye lokal skolehistorie samlet. Her er det også egen utstillingssal. Museet ligger midt i det kulturhistorisk interessante miljøet med kirken, bautaen, skyttergravene og stasjonsbygningene. Dette var det opprinnelige sentrum i Eidskog.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway