Overnatting

Mattila

Den 26. mars 1961 ble Mattila innviet som turistanlegg med skihytte, og dermed er Mattila Nord-Värmlands eldste turistanlegg. Mattila ligger midt i Finnskogen, ca. 6 mil nordvest for Torsby, nær grensen til Norge og sjøen Røgden. Gården dateres tilbake til midten av 1600-tallet hvor historiene fortsatt lever i dag.I dag er det en finngård med røykeri (det eneste i verden som er jevnlig tent) og et ute- og overnattingsanlegg. I Mattila er det ca 40 hytter, hvorav de fleste kan leies. Det er restaurant, møterom, skistadion, starten på flere tur- og sykkelstier, aktiv finngård med røykehytte og mye mer.Hver søndag kl. 12 - 15. frem til 2. oktober serveres motti og flesk - en populær og tradisjonell rett fra Finnskogen!

Les mer
  • Hytte
  • Restaurant

Mattila, 68597 Östmark, Sverige

Vis i kart

Finnskogen

Mattila sommer

Beskrivelse

Finnskogen

Finnskogen er et område som ble befolket på 1600-tallet fra med folk fra Finland, etter ønske fra den svenske kongen. Finnskogen-området er den «grenseløse delen» (Sverige-Norge) av barskogsbeltet og strekker seg 14 mil nord/sør og 7 mil øst/vest fra Arvika kommune til Trysil i Norge.

Finnenes liv og skikker har preget kulturen siden den gang, noe som tydeligst kommer til uttrykk i navn på steder og bygninger. Men ved nærmere ettersyn ser man også en spesiell bygningsmessig tilstand. Røykhus, badstue, smie, bryggerhus, kokehus, låve, fjøs og dyrestall fordelt på tunet med bolighuset i sentrum. Svedjing og dyrking av rug i asken etter svedjing var viktig, det samme var jakt, fiske og bærplukking.

Natur

Naturen er høylandsk og kupert med barskog og mange innsjøer og bekker. Milevis med blå skoger, høye fjell og dype daler, friske innsjøer og bekker, bærrike våtmarker, frodige enger og enger (ofte i tilknytning til gamle finneboplasser) preger naturen rundt Mattila. Den vulkanske bergarten hyperitt gjør grunnvannet og jorda alkalisk, noe som favoriserer vegetasjonen. Det er et vell av dyreliv som kanskje ikke er direkte assosiert med breddegrad, inkludert de "fire store".

Finngårdar er gårdene som ble bygget fra 1500-tallet av skogfinnene. I nærområdet til Mattila er det i tillegg til Mattilas Finngård flere andre finnegårder som Juhola, Abborrtjärnsberg, Purhala og Fjolperstorp.

Området er et perfekt sted for rekreasjon både sommer som vinter. På sommeren finner du en hel rekke etablerte turstier med merking og severdigheter underveis. Mattila har også en egen app hvor du kan hente informasjon underveis på turen din - "Veiviser Mattila" på Google Play eller App Store.

Langrenn

Inntil 17 mil med oppkjørte skispor

Mattila er kjent for sine velpreparerte skiløyper. De har mange forskjellige løkker, både i lett eller tøft terreng, noe som passer hele familien. Her er det perfekt å lade opp til Vasaloppet eller bare nyte naturen og fylle på med energi til kropp og sjel.

Om vinteren har Mattila et omfattende løypesystem for skikjøring, som strekker seg helt inn i Norge til Løvhaugen og Rotbergssjøen. De satser stort på å ha godt preparerte langrennsløyper, både for klassisk ski og freestyle, og har vanligvis på det meste 17 mil med preparerte skiløyper vinterstid. Skisporene prepareres med løypemaskinen som ble brukt til å preparere skiløypene ved ski-VM i Falun.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen