Overnatting

Mattila

Den 26. mars 1961 ble Mattila innviet som turistanlegg med skihytte, og dermed er Mattila Nord-Värmlands eldste turistanlegg. Mattila ligger midt i Finnskogen, ca. 6 mil nordvest for Torsby, nær grensen til Norge og sjøen Røgden. Gården dateres tilbake til midten av 1600-tallet hvor historiene fortsatt lever i dag. I dag er det en finngård med røykstue (den eneste røykstueovnen i verden som er jevnlig tent) og et ute- og overnattingsanlegg. I Mattila er det ca 40 hytter, hvorav de fleste kan leies. Det er restaurant, møterom, skistadion, starten på flere tur- og sykkelstier, aktiv finngård med røykstue og mye mer.Les mer på Mattilas hjemmeside• Hytter • Restaurant

Les mer
  • Hytte
  • Restaurant
  • Ski
  • Tur
  • Friluftsliv
  • Kultur

Mattila, 68597 Östmark, Sverige

Vis i kart

Finnskogen

Mattila sommer

Beskrivelse

Finnskogen

Finnskogen er et område som ble befolket på 1600-tallet fra med folk fra Finland, etter ønske fra den svenske kongen. Finnskogen-området er den «grenseløse delen» (Sverige-Norge) av barskogsbeltet og strekker seg 14 mil nord/sør og 7 mil øst/vest fra Arvika kommune til Trysil i Norge.

Finnenes liv og skikker har preget kulturen siden den gang, noe som tydeligst kommer til uttrykk i navn på steder og bygninger. Men ved nærmere ettersyn ser man at også bygningene er preget av finsk byggeskikk. Hovedrommene i bolighuset er svenskestua og røykstua. På tunet rundt bolighuset ligger badstue, smie, bryggerhus, låve, fjøs og stall. Svedjing og dyrking av rug i asken etter svedjing var viktig, det samme var jakt, fiske og bærplukking.

Natur og kultur

Naturen er kupert med barskog og mange innsjøer og bekker. Milevis med grønne skoger, høye åser og dype daler, friske innsjøer og bekker, bærrike våtmarker, og frodige enger (ofte i tilknytning til gamle finneboplasser) preger naturen rundt Mattila. Den vulkanske bergarten hyperitt gjør grunnvannet og jorda alkalisk, noe som favoriserer vegetasjonen. Det er et vell av dyreliv som kanskje ikke er direkte assosiert med breddegrad, inkludert de "fire store".

Finnegårdene ble bygget fra slutten av 1500-tallet av skogfinnene. I nærområdet til Mattila er det i tillegg til Mattila Finngård flere andre finnegårder som Juhola, Joppola, Abborrtjärnsberg, Purala og Fjolperstorp.

Langrenn

Inntil 17 mil med oppkjørte skispor

Mattila er kjent for sine velpreparerte skiløyper. De har mange forskjellige rundløyper, både i lett eller tøft terreng, noe som passer hele familien. Her er det perfekt å lade opp til Vasaloppet eller bare nyte naturen og fylle på med energi for kropp og sjel.

Mattila har et omfattende løypesystem, som strekker seg helt inn i Norge, til Løvhaugen og Rotbergsjøen. De satser stort på å ha godt preparerte langrennsløyper, både for klassisk og fristil, og har på det meste 17 mil med preparerte skiløyper. Skisporene prepareres med løypemaskinen som ble brukt til å preparere skiløypene ved ski-VM i Falun.

Andre opplevelser

Området er et perfekt sted for rekreasjon både sommer som vinter. På sommeren finner du en hel rekke etablerte turstier, lette og mer krevende, med merking og severdigheter underveis. Det er mange skogsbilveier i området som er perfekt for sykkelturer, flere av disse går også over til Norge.

Mattila har også en egen app hvor du kan hente informasjon underveis på turen din - Appen Vägvisare Mattila | Mattila kan lastes ned på Google Play eller App Store.

Andre tilbud

Restauranten og hyttene har fiber og Wifi, og restauranten har 2 møtelokaler egnet for kurs og konferanse med plass til hhv. 20 og 50 deltagere. Lokalene er også glimrende for festlige anledninger.

Restauranten har et profesjonelt kjøkken, og kan tilby det meste av mat, men med unntak av søndagstilbudet med motti og flesk på sommertid, har restauranten ingen faste åpningstider.

Flere idrettslag har treningssamlinger hos oss, og vi får de beste tilbakemeldinger.

Det er mange flotte badeplasser i området, den nærmeste ved Multtjärn, like nedenfor Mattila. Det er også fiskevann i området.

Tilbud for alle

På Mattila er det tilbud for alle, hele året –for de spreke og de litt mer bedagelige, for familier, for unge og for eldre, for firmaer, for idrettslag og andre lag/foreninger. Mattila er også et flott sted for pensjonister/-samlinger, med korte og lengre vandringsleder, ro, stillhet, og mye natur og kultur.

Spesielt gunstige priser fra søndag til torsdag.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
💚Minimäki har den perfekte julegaven i år: gi et opphold på Rimbila - hytta med ekte Finnskogidyll! @minimaki_thisisfinnskogenMed sovesofa fra kvalitetsleverandøren Hovden, dunputer og -dyner så sover du godt, med kun skogens lyder som vekkerklokke. Bålplass, veranda med utemøbler, lysekrone med batterilys, vedovn, ved inkludert og sjøen like ved bidrar til et fantastisk opphold🫶 Her har gjestene observert elg, rådyr, rev, mange fuglearter og til og med ulv🫎 I slutten av mars og i perioden tiruleiken varer, så kan du våkne til vakre toner fra tiuren som lokker på røya. I bærsesongen kan du plukke multe, tyttebær, blåbær og så videre🫐 Sopp bugner det også av. Ellers er turløyper tilgjengelig fra hyttedøra, eller sett på deg turskoene og bare vandre dit beina tar deg🥾 Opplev noe så sjeldent som en gammel lerkeskog som gir en trolsk følelse. Padle kano eller ro båt rundt idylliske Øiersjøen🛶 På vinteren kan du spenne på deg skøytene og gli forbi barskog, dyr- og fugleliv🦉 Øiersjøen er fiskerik, her kan du fiske abbor, gjedde og mort året rundt🐟 Kokkeler på gassplate eller vedovn. Du kan også bestille spekemat med kortreiste ingredienser fra området, eller skogfinsk tradisjonsmat laget fra bunnen av🥔 Opplev et autentisk finnetorp, med blant annet skogfinsk badstu, bryggerhus og smie. Du inviteres også inn i museum på stabburet, der du kan se gjenstander fra 1700-tallet og oppover🧺 Minimäki er alltid behjelpelige med spørsmål og tilrettelegging for at du skal ha et uforglemmelig opphold. Dusj og strøm kan benyttes i felleshus på Øiermoen, kun 5 minutter med bil unna Rimbila🚿 Dette er ei tilgjengelig alenehytte midt i magiske Finnskogen💚 Hjertelig velkommen til Rimbila🌲 @minimaki_thisisfinnskogen#finnskogen #minimäki #julegave #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Nysgjerrig på Finnskogen?💚 Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo 21. november kl. 17!🌲 Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Vi inviterer til en kveld viet til skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag. 🌿 Denne kvelden kommer komponisten og sangeren Sinikka Langeland, som er avbildet sammen med elgen. Hennes instrument er det finske nasjonalinstrumentet kantele, og gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Sammen med noen av landets fremste musikere skal hun fremføre det prisvinnende og storslåtte verket «Sauna Cathedral». 🌲 Vi får også høre foredrag av Adelheid Seyfarth om livet og forfatterskapet til Åsta Holth, som brukte kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur. 🌿 Podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter Kine Jeanette Solberg og direktør for Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg kommer til å snakke om fornorskningen skogfinnene ble utsatt for. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. 🌲 Den tradisjonsrike retten silppu blir servert av Minimäki. 🌿 Arrangementet er helt gratis, og du kan melde deg på her: https://pameldinger.no/e/wizgcm #norskskogfinskmuseum #minimäki #finnskogen #norgesgrønnehjerte #nasjonalbiblioteketoslo @nasjonalbiblioteket @norskskogfinskmuseum @minimäki 📸 Foto: Sinikka Langeland fotografert av Oddleiv Apneseth.