Soot-kanalen - Norges eldste sluseanlegg

Sootkanalen åpnet i 1849 og er dermed Norges eldste sluseanlegg. Man satte i gang byggingen av kanalanlegget for frakt av tømmer motstrøms slik at tømmeret kunne komme fra Eidskog til Høland, fra Mangenvassdraget (som ender opp i Sverige) og over i Haldenvassdraget.Høydeforskjellen var på 25 meter og denne høydeforskjellen ble opphevet ved hjelp av 16 sluser.Den nedre delen av kanalen følger grovt sett løpet til Skjølåa mellom sjøene Skjervangen (176 moh.) og Mortsjølungen (201 moh.) i Vestmarka i Eidskog gjennom Steintjenn (189 moh.).

Les mer
  • Opplevelser

2233 Vestmarka

Vis i kart

Eidskog

Soot Kanalen

Beskrivelse

Husmanns-sønnen Engebret Soot (1786-1859) gjorde det mulig i heve tømmeret 25 meter opp mot vannskillet til Haldensvassdraget, og det var ikke lenger nødvendig å fløte tømmeret gjennom Sverige. Sluseanlegget var i bruk fram til 1932. Tre av slusene er rekonstruert. Hver sommer arrangeres ”Soot-kanal-marsjen” mellom Tangen i Eidskog til Tangen i Aurskog/Høland, en marsj på knappe 2 mil (Kfr. Eidskog Museum og historielag).

Kanalen egner seg for padling, med anbefalt start i Bjørknessjøen (Rakeie) i Nes kommune, Akershus. Dagstur til Skjærvangen – med noe bæring underveis. Det er mulig å padle et stykke opp i sluseanlegget ved normal vannstand. det er dessuten et flott turterreng langs sluseanlegget og godt tilrettelagt med både bålplass og sanitæranlegg.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen