Soot-kanalen

Soot-kanalen er en kanal for frakt av tømmer motstrøms slik at tømmeret kunne komme fra Eidskog til Høland, fra Mangenvassdraget (som ender opp i Sverige) og over i Haldenvassdraget.Den nedre delen av kanalen følger grovt sett løpet til Skjølåa mellom sjøene Skjervangen (176 moh.) og Mortsjølungen (201 moh.) i Vestmarka i Eidskog gjennom Steintjenn (189 moh.). Denne delen utgjør Norges eldste sluseanlegg og ble innviet i 1859.

Les mer
  • Opplevelser

2233 Vestmarka

Vis i kart

Eidskog

Sootkanalen

Beskrivelse

Husmanns-sønnen Engebret Soot (1786-1859) gjorde det mulig i heve tømmeret 25 meter opp mot vannskillet til Haldensvassdraget, og det var ikke lenger nødvendig å fløte tømmeret gjennom Sverige. Sluseanlegget var i bruk fram til 1932. Tre av slusene er rekonstruert. Hver sommer arrangeres ”Soot-kanal-marsjen” mellom Tangen i Eidskog til Tangen i Aurskog/Høland, en marsj på knappe 2 mil (Kfr. Eidskog Museum og historielag).

Kanalen egner seg for padling, med anbefalt start i Bjørknessjøen (Rakeie) i Nes kommune, Akershus. Dagstur til Skjærvangen – med noe bæring underveis. Det er mulig å padle et stykke opp i sluseanlegget ved normal vannstand.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen