En sommerkveld på Oppitun - Hans Børlis hjem søndag 2. juni 2024

Oppistun - Børlis litterære univers Oppistun er lyrikeren Hans Børlis barndomshjem på Fjellskogen i Eidskog. Hans Børli er oversatt til flere språk og har mottatt en rekke litterære priser.Plassen Børli ble trolig ryddet av finner i første halvdel av 1700- tallet. Omkring 1865 ble plassen delt i to, Nestun og Oppistun. Alle brukene på Nordre Fjellskogen er nedlagte. Oppistun Børli ble fraflyttet etter at våningshuset brant ned i 1969. Bare kjøkkentrappa står igjen. Den kalte Hans Børli for sitt «alter».

Les mer
  • Opplevelser
  • Historisk bygning

2232 Tobøl

Vis i kart

Eidskog

Oppistun

Beskrivelse

Børli ligger idyllisk til ved sjøen Store Børen. Plassen har et stort mangfold av planter og trær. Blomsterenga her er en opplevelse i seg selv. Å sitte på kjøkkentrappa og se ut over landskapet er godt for både kropp og sjel.
Det er Børli som er utgangspunktet for Hans Børlis litterære univers. Herfra favner han alt fra de små detaljene i naturen til storpolitikk og eksistensielle spørsmål.
Sitatene «Tro ikke at jeg kommer fra små forhold! Himmelen sto alltid åpen over meg» og «Veien til evigheten går over gardstunet heime» kan stå som bilder på dette. Et besøk i Oppistun Børli gjør at man forstår Hans Børlis diktning bedre.

Junikveld i Oppistun – første søndag i juni hvert år
Junikveld i Oppistun, som arrangeres første søndag i juni hvert år, samler godt over tusen tilskuere. Her har et bredt publikum møtt kjente kunstnere som Erik Bye, Jack Fjeldstad, Kåre Tveter, Lars Klevstrand m.fl.

Søndagsåpent i Oppistun
Hver søndag i juli hvert år holdes Oppistun åpent, med omvisning, poesivandring, utstilling og salg av kaffe, vafler og Børlieffekter.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway