Magiske natur­­opplevelser på Finnskogen

 • Friluftsliv
 • Fiske
 • Kultur
 • Tur
 • 01.03.2023
Finnskogstua sommer II

– Det er noe med de store, urørte områdene på Finnskogen som gir en mer inngående villmarksfølelse. Den kontakten med naturen griper deg på en hel egen måte, både fysisk og mentalt, forteller villmarking, Høgskolelektor i friluftsliv og daglig leder i Outdoor Finnskogen, Knut Egil Bekkevold.

 • Skrevet av:
  Markus Støle
 • Bilder tatt av:
  Finnskogstua

Han har viet store deler av livet sitt til å forske på og formidle både effekten og verdien av naturopplevelser. Nå jobber han som guide og kulturformidler i den dype, mytiske og eventyrlige Finnskogen.

For Knut Egil er Finnskogen helt spesiell. Ikke bare er skogen gammel og langstrakt - fra Eidsvåg i sør, via Värmland i Sverige og frem til Trysilvegen i nord - men den har også en helt unik historie. Her var det skogfinnene, finner som innvandret via Sverige, som først slo seg ned på 1500- og 1600-tallet. Disse koloniene var de første til å sette sitt preg på Finnskogen, noe som fortsatt speiles i navn på både tjern og steder, og de beholdt de sin særegne skikk og kultur i vel over 250 år.

I dag er Finnskogen en populær destinasjon for eventyrlystne turgåere, syklister, kanopadlere og jegere. Her er det flust med turer og opplevelser for alle aldre og nivåer, men hva passer best for deg og hvor skal man begynne?

Panhytter iancorlessphotography
PAN Tretopphytter
Foto: Marcus Ek

Finnskogen kan by på unike overnattinger, og prisvinnende PAN Tretopphytter er av de mest spektakulære. Om du vil oppleve ulvehyl, kanefart eller SUP padling - disse fantastiske tretopphyttene er et glimrende utgangspunkt for mange herlieg naturopplevelser.

Fra 50 års Jubileumsshowet Finnefunet
Finnskogen 02

Vi har samlet noen av våre beste turtips her:

Finnskogleden – en historisk vandring i skogfinnenes fotspor. Turen tar deg gjennom grensetraktene som ble innvandret av finner på 1500- og 1600-tallet, og den markerte stien går både på den norske og svenske siden av grensen (man kan også fint unngå å krysse grensen). Langs leden er det forbindelser til en rekke overnattingssteder, både privat og i regi av DNT Finnskogen og omegn turistforening.

Den skogfinske kulturen er helt unik og du kan lære mer om tradisjonene til denne nasjonale minoriteten, som i lever i beste velgående fortsatt den dag i dag på Finnskogen gjennom stedsnavn, røykeovner, bygningsmasse og historiefortelling. Norsk Skogfinsk Museum kan tilby interessante omvisninger på Finnetunet på Svullrya, og vi anbefaler å ta turen hit under Finnskogdagene i juli da Finnskogrepublikken blir deklamert for noen dager hvert år.

Øyhopping med kano på Røgden er en perfekt aktivitet for både store og små. Den flotte innsjøen byr på spennende padleturer imellom en rekke idylliske øyer. Røgden ligger en 50 minutters kjøretur fra Kongsvinger og kan gjøres på egenhånd eller i regi av Outdoor Finnskogen. Ta med fiskestang og badetøy! Overnattingsmulighetene er mange, fra fredfulle Finnskogtoppen SPA til Grensen Experience rett ved vannet. Finnskogen Kro & Motell i Svullrya ligger er også et flott alternativ i hjertet på Finnskogen.

Opplev Kynna tilbyr også nydelige omgivelser for et eventyr i de dype skoger. Her kan du leie kano eller ta med din egen, overnatte på tilpassede leirplasser med toalett, reint vann og bålmuligheter. Her kommer du tett på naturen og tilgang på rene naturressurser på alle kanter.

Myrsafari på sup opp vassdraget på Skasen er perfekt for deg som vil ha naturnære opplevelser litt utenom det vanlige. Denne turen gjøres i regi av Outdoor Finnskogen og byr på et unikt innblikk i et mangfoldig dyreliv i de forunderlige våtmarksområdene. Innsjøen Skasen ligger en 40 minutters kjøretid fra Kongsvinger. Ved Skasen sine bredder finner du flere fine overnattingsmuligheter som idylliske Finnskogstua og Finnskogen Turistsenter.

Flykningrutene (Spikern) avslører mye allerede i navnet. Her man kan man vandre de samme rutene nordmenn brukte for å flykte til Sverige under 2. verdenskrig. Spikern er en av rutene, og denne er blåmerket med et spikersymbol, men merkingen er varierende så kart og kompass er nyttig. Turen starter ved Namnå i Grue og leder til Sverige over Baksjøberget ved grenserøys nr 90. Turen tar ca to dager, og dersom du ikke vil sove i telt, kan man overnatte på Bjørsjøtorpet, Grusetsætra eller Konttorpet gapahuk.

Padletur fra fra Rotnesjøen til Svullrya er en ypperlig padletur for hele familien. Padleturen kan fint gjøres på en dag og byr på flotte drag omringet av storslått natur. Her kan man fortsatt spore rester fra den gangen Rotna var en fløtningselv, og her finnes det både fisk og en helt egen bestand av ål. Rotnessjøen ligger ca en times kjøretur fra Kongsvinger, og turen kan gjøres i regi av Outdoor Finnskogen. Padleturen kan kombineres overnatting og gårdsbesøk på Finnskogen NaKuHel. Lokal mat og dyr er alltid populært!

Glamping på Finnskogen? Bo i et flott telt hos Bettes Glamping og nyt skogens stillhet og ro.

Etappe10 Finnskogleden
Finnskogleden
Finnskogtoppen SPA
Finnskogtoppen SPA

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
💚Minimäki har den perfekte julegaven i år: gi et opphold på Rimbila - hytta med ekte Finnskogidyll! @minimaki_thisisfinnskogenMed sovesofa fra kvalitetsleverandøren Hovden, dunputer og -dyner så sover du godt, med kun skogens lyder som vekkerklokke. Bålplass, veranda med utemøbler, lysekrone med batterilys, vedovn, ved inkludert og sjøen like ved bidrar til et fantastisk opphold🫶 Her har gjestene observert elg, rådyr, rev, mange fuglearter og til og med ulv🫎 I slutten av mars og i perioden tiruleiken varer, så kan du våkne til vakre toner fra tiuren som lokker på røya. I bærsesongen kan du plukke multe, tyttebær, blåbær og så videre🫐 Sopp bugner det også av. Ellers er turløyper tilgjengelig fra hyttedøra, eller sett på deg turskoene og bare vandre dit beina tar deg🥾 Opplev noe så sjeldent som en gammel lerkeskog som gir en trolsk følelse. Padle kano eller ro båt rundt idylliske Øiersjøen🛶 På vinteren kan du spenne på deg skøytene og gli forbi barskog, dyr- og fugleliv🦉 Øiersjøen er fiskerik, her kan du fiske abbor, gjedde og mort året rundt🐟 Kokkeler på gassplate eller vedovn. Du kan også bestille spekemat med kortreiste ingredienser fra området, eller skogfinsk tradisjonsmat laget fra bunnen av🥔 Opplev et autentisk finnetorp, med blant annet skogfinsk badstu, bryggerhus og smie. Du inviteres også inn i museum på stabburet, der du kan se gjenstander fra 1700-tallet og oppover🧺 Minimäki er alltid behjelpelige med spørsmål og tilrettelegging for at du skal ha et uforglemmelig opphold. Dusj og strøm kan benyttes i felleshus på Øiermoen, kun 5 minutter med bil unna Rimbila🚿 Dette er ei tilgjengelig alenehytte midt i magiske Finnskogen💚 Hjertelig velkommen til Rimbila🌲 @minimaki_thisisfinnskogen#finnskogen #minimäki #julegave #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Nysgjerrig på Finnskogen?💚 Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo 21. november kl. 17!🌲 Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Vi inviterer til en kveld viet til skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag. 🌿 Denne kvelden kommer komponisten og sangeren Sinikka Langeland, som er avbildet sammen med elgen. Hennes instrument er det finske nasjonalinstrumentet kantele, og gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Sammen med noen av landets fremste musikere skal hun fremføre det prisvinnende og storslåtte verket «Sauna Cathedral». 🌲 Vi får også høre foredrag av Adelheid Seyfarth om livet og forfatterskapet til Åsta Holth, som brukte kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur. 🌿 Podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter Kine Jeanette Solberg og direktør for Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg kommer til å snakke om fornorskningen skogfinnene ble utsatt for. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. 🌲 Den tradisjonsrike retten silppu blir servert av Minimäki. 🌿 Arrangementet er helt gratis, og du kan melde deg på her: https://pameldinger.no/e/wizgcm #norskskogfinskmuseum #minimäki #finnskogen #norgesgrønnehjerte #nasjonalbiblioteketoslo @nasjonalbiblioteket @norskskogfinskmuseum @minimäki 📸 Foto: Sinikka Langeland fotografert av Oddleiv Apneseth.