Juleglede!

 • 04.10.2023
Finnskogtoppen SPA

Julen er snart her igjen, og vi kan atter en gang glede oss over julepyntede gater og koselig adventstid med velduftende baking, julegavehandel og kvalitetstid med våre nære og kjære! I Kongsvingerregionen finner du både fine butikker med gode julegavetips, avslappende overnattinger og herlige julemåltider i stemningsfulle omgivelser. En opplevelse er også en strålende julegave ide. Nederst i artikkelen finner du også en oversikt over ulike julearrangement i regionen.

  “ Bære juletreet heim fra utmarka julaften. Snøtung skog, messinghimmel i vest, småfugl på stillferdig duppe-flukt mellom granene i skogbrynet og nekene som blusser i nordavinden på alle tun frami grenda. ”
  - Hans Børli

  Vi ønsker å gi deg noen tips til hva du kan finne på i Norges grønne hjerte både for å finne julestemningen, men også for å finne hjerteroen i en travel hverdag.

  Visste du at det i gamlebyen i Kongsvinger holdes julemarked hvert år? Stemningsfulle Øvrebyen huser i år julemarked i den første adventshelgen på lørdag 2. desember - med salgsboder i de gamle gatene og fulle hus med utstillinger og håndverk på alle museene.

  Bodene står i hjertet av Øvrebyen ved herskapelige Aamodtgården som i dag huser Kongsvinger Kunstforening, Gyldenborg hvor du kan besøke Kongsvinger museum med sin fantastiske utstilling om byen og den Kongsvinger-fødte kunstneren Erik Werenskiold, og Norges eneste kvinnemuseum. De har åpnet en spennende utstilling om Monika Kristensen - den verdensberømte forskeren og polekspedisjonslederen fra Kongsvinger.

  Kule Kafè Bohem på hjørnet er også et must å besøke – de har masse deilige bakverk og lunsjretter i tillegg til forfriskende kalde og herlige varme drikker.

  Det er ulike teaterinnslag og konserter gjennom dagen. Det er hesteskyss i gatene og nissen kommer innom. Det er flere juleverksteder hvor barna kan lage årets julepynt og hygge seg. Det er gang rundt juletreet og musikk i gatene. Danseforestilling og kunstutstilling er også faste innslag som virkelig setter i gang julestemningen!

  Kombiner med en tur opp på flotte Kongsvinger festning – se byen med alle sine julelys fra oven og avslutt dagen med en velsmakende middag på majestetiske Festningen Hotel & Resort.

  Julemarked Øvrebyen
  Julemarked i Øvrebyen/Byen Vår Kongsvinger
  Festningen hotell 51277525890 o
  Festningen Hotel & Resort

  Ønsker du å tre inn i et julepyntet hus hvor all verdens herlige julepynt og julestemning allerede er på plass? Ja, da bare må du komme til Snoka Miljø! Her åpnet julen allerede i oktober og i tillegg til stemning og lekker julepynt kan man kjøpe seg et deilig stykke eplekake og kose seg med julestemning og hjertero!

  Et av Norges desidert mest kjente glassverk er uten tvil Magnor Glassverk. Når julen melder sin ankomst fylles butikken opp med nydelig glassverk av alle sorter. Glass, vaser, pynt og hva med en matbit og noe varmt å drikke på kafeen? Et perfekt sted å få julestemning på! Glem ikke å stikke innom Casa Matrand på veien - et eventyrlig hus fylt av flotte klær & møbler, og super service.

  Kaffegata på Flisa har blitt berømt for alle sine lys og figurer som gleder både store og små! Velkommen til Julefestivalen Solør «Jul i Kaffegata» 8.-10.desember. Et førjulsarrangement i ei av landets fineste julegater. Der finner du masse aktivitet med herlig underholdning, salgsboder og gode tilbud i forretningene.  Hva med å kombinere årets julehandel med et avslappende opphold i en av Norges mest unike overnattinger, nemlig PAN Tretopphytter? Omgitt av snødekte grantretopper og skogens ro!

  Elsker du klassisk 1800-talls stil og elegante stuer så er Negarden 1897 stedet for deg. I sveitservillaen fra nettopp 1897 serveres Afternoon Tea med hjemmelagde scones og kaker med rykende varm te i vakre porselenskopper i tidsriktig interiør. Her finner man hjerteroen i en ellers ofte travel førjulstid.

  Kongsvingerregionen har en rekke uavhengige og superkoselig butikker hvor du finner både klær, interiør og annet perfekt som julegaver til venner & familie. Møt de vennlige folk i butikkene og gjør en god handel i Norges grønne hjerte.

  Les mer om alle butikkene her:https://visit.kongsvingerregionen.no/handleglede

  Snoka Miljø
  Snoka Miljø
  Magnor Glassverk jul 01
  Magnor Glassverk

  Finnskogen byr på en helt egen mystisk julestemning der roen og freden finner deg. Søk inn i de dype skoger hvor en kan finne tilbake til de enkle gleder som å tenne lys, lage et bål og beundre stjernehimmelen en vakker vinterkveld.

  Kanskje kommer et rådyr gjennom skogen mens uglene uler i tretoppene? Inne på Finnskogen er nordlyset en gjest vi stadig oftere ser, og hva er vel en bedre gave å ha den fantastiske naturen så nær!
  Opplevelser er den beste julegaven du kan gi – på Finnskogen finner man mange unike overnattinger der sjelen finner fred og all verden kjas og mas er langt vekke.

  https://visit.kongsvingerregionen.no/overnatting

  Vinter stjernehimmel PAN
  PAN Tretopphytter
  Floeyterbrakka Svullrya Rotna
  Finnskogen NaKuHel Gård

  Julen er en tid hvor mange samles med sine venner og familie. Kanskje har snøen allerede lagt seg i vår dype skoger? En skitur i måneskinn senker pulsen og får både tanker og skuldre til å lande.  Mattila vinter skiloyper
  Mattila
  Truger Outdoor F Kopi
  51895267 8151 4 C25 8 CC6 EE117471 BC1 D
  IMG 5855
  "Hjemland" Kongsvinger Museum

  Enten du er på leten etter julegaver eller hjertero, om du elsker snø eller ei - vi ønsker deg hjertelig velkommen til en hyggelig og hjertevarm førjulstid i Kongsvingerregionen!

  Julemarked

  Lørdag 28.oktober: Julebutikken på Magnor Glassverk åpner kl. 10:00 - 17:00. Få en forsmak av julens godsaker. Man tester julemenyen i kafeen. Lokale matprodusenter i glasshytta; Ebbas Matglede, Skogens Verksted, Ingelsrud Konditori og fler kommer.
  Se hvordan Julenissens hjelpere, glassblåserne, lager de flotteste julegavene.


  Lørdag 18. november: Julemarked Skaslien Gjestgiveri, Grue kl. 12:00 - 17:00. Ute på Stabburs-tunet er det fyr på bålet, varm gløgg og salg av juletre, fuglenek, julemat og spennende godsaker fra ulike samarbeidspartnere. Både på Stabburtunet og inne i Gjestgiveriet er det masse spennende utstiller med smakfulle nisjeprodukter fra regionen, husflid- og håndarbeid, og mye mer. Det serveres julegrøt, juletallerken, kaffe og julekaker innn på Gjestgiveriet kl. 12 - 16.
  Kommer nissen mon tro? Hesteskyss med Ole Victor for de minste.

  Søndag 26.november: Klokketunet Besøksgård på Brandval. Dørene åpner kl 12. Det vil bli hestekjøring og nissen kommer på besøk. Alle dyrene er tatt inn og venter spent på besøk. Hopp i høyet-huset er fylt opp og snekkerboden er klar for nye kunstverk, kanskje man kan lage en julegave eller to?
  Det vil bli salg av grøt og kaker oppe på låven med koselig julemusikk i bakgrunn.


  Lørdag 2. desember:
  Julemarked i Øvrebyen, Kongsvinger, fra kl. 11:00-16:00. Her finner du mange boder, musikk og aktiviteter for store og små.

  Lørdag 2. og søndag 3. desember:
  Julemarked på Finnskogen Kro og Motell på Svullrya i Grue, fra kl. 11:00-17:00.

  Fredag 8. - søndag 10. desember : Julefestival i Kaffegata på Flisa


  Lørdag 9. og søndag 10 .desember:
  Minimarked på koselige Ingelsrud Gård kl. 12:00 - 16:00. Velkommen til trivelig julehandel i stall og stabbur på Ingelsrud. Her finner du mange lokale utstillere, underholdning og flere matstasjoner.

  Søndag 10. desember: Jul i stuene på Odalstunet, Sør-Odal , fra kl. 12:00-16:00. Jula forberedes i hus og stuer på Odalstunet. Det bakes lefser og kaker, og stuene pyntes til årets viktigste høgtid.

  For flere arrangement se vår arrangement og aktivitetskalender: Kalender - Visit Kongsvingerregionen

  Følg oss på Instagram

  @visitkongsvingerregionen

  Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
  Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway
  Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
  💚Minimäki har den perfekte julegaven i år: gi et opphold på Rimbila - hytta med ekte Finnskogidyll! @minimaki_thisisfinnskogenMed sovesofa fra kvalitetsleverandøren Hovden, dunputer og -dyner så sover du godt, med kun skogens lyder som vekkerklokke. Bålplass, veranda med utemøbler, lysekrone med batterilys, vedovn, ved inkludert og sjøen like ved bidrar til et fantastisk opphold🫶 Her har gjestene observert elg, rådyr, rev, mange fuglearter og til og med ulv🫎 I slutten av mars og i perioden tiruleiken varer, så kan du våkne til vakre toner fra tiuren som lokker på røya. I bærsesongen kan du plukke multe, tyttebær, blåbær og så videre🫐 Sopp bugner det også av. Ellers er turløyper tilgjengelig fra hyttedøra, eller sett på deg turskoene og bare vandre dit beina tar deg🥾 Opplev noe så sjeldent som en gammel lerkeskog som gir en trolsk følelse. Padle kano eller ro båt rundt idylliske Øiersjøen🛶 På vinteren kan du spenne på deg skøytene og gli forbi barskog, dyr- og fugleliv🦉 Øiersjøen er fiskerik, her kan du fiske abbor, gjedde og mort året rundt🐟 Kokkeler på gassplate eller vedovn. Du kan også bestille spekemat med kortreiste ingredienser fra området, eller skogfinsk tradisjonsmat laget fra bunnen av🥔 Opplev et autentisk finnetorp, med blant annet skogfinsk badstu, bryggerhus og smie. Du inviteres også inn i museum på stabburet, der du kan se gjenstander fra 1700-tallet og oppover🧺 Minimäki er alltid behjelpelige med spørsmål og tilrettelegging for at du skal ha et uforglemmelig opphold. Dusj og strøm kan benyttes i felleshus på Øiermoen, kun 5 minutter med bil unna Rimbila🚿 Dette er ei tilgjengelig alenehytte midt i magiske Finnskogen💚 Hjertelig velkommen til Rimbila🌲 @minimaki_thisisfinnskogen#finnskogen #minimäki #julegave #norgesgrønnehjerte #visitnorway
  Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
  Nysgjerrig på Finnskogen?💚 Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo 21. november kl. 17!🌲 Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Vi inviterer til en kveld viet til skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag. 🌿 Denne kvelden kommer komponisten og sangeren Sinikka Langeland, som er avbildet sammen med elgen. Hennes instrument er det finske nasjonalinstrumentet kantele, og gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Sammen med noen av landets fremste musikere skal hun fremføre det prisvinnende og storslåtte verket «Sauna Cathedral». 🌲 Vi får også høre foredrag av Adelheid Seyfarth om livet og forfatterskapet til Åsta Holth, som brukte kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur. 🌿 Podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter Kine Jeanette Solberg og direktør for Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg kommer til å snakke om fornorskningen skogfinnene ble utsatt for. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. 🌲 Den tradisjonsrike retten silppu blir servert av Minimäki. 🌿 Arrangementet er helt gratis, og du kan melde deg på her: https://pameldinger.no/e/wizgcm #norskskogfinskmuseum #minimäki #finnskogen #norgesgrønnehjerte #nasjonalbiblioteketoslo @nasjonalbiblioteket @norskskogfinskmuseum @minimäki 📸 Foto: Sinikka Langeland fotografert av Oddleiv Apneseth.