Lokal mat fra Kongsvingerregionen

  • Kultur
  • 15.12.2023
Skarstad Gård

Innlandet er Norges største landbruksfylke, og i Kongsvingerregionen finner man produksjon av både grønnsaker, frukt, bær, kjøtt - både oppdrett og vilt - og mere til. Råvarene og de foredlede produktene representerer autentiske smaker og oppskrifter som både er forankret i regionens historie og kultur, men også nye produkter og råvarer..

  • Skrevet av:
    Visit Kongsvingerregionen

Lokal mat har ofte røtter i tradisjoner, og oppskrifter kan være overført fra en generasjon til en annen. Mat skaper identitet og bro mellom mennesker. Maten er basert på ingredienser dyrket eller produsert lokalt, noe som støtter lokale bønder og håndverkere. Maten kan bringe folk sammen, enten det er gjennom felles måltider, festivaler eller lokale markeder.

Lokal matproduksjon kan fremme bærekraft ved å redusere behovet for langtransport av matvarer og støtte lokale økosystemer. Ved kjøp og bruk av lokalt produsert mat er vi alle med med å både ivareta våre tradisjoner, men også miljøet.

Matnettverket "Finnskogmat" har i løpet av de tre siste årene hjulpet frem flere både produsenter og foredlere av både tradisjonelle retter fra Finnskogen og mat dyrket på Finnskogen i dag, Les mer om "Finnskogmat" her: https://www.finnskogmat.net/

Her finner du en liste over noen av de spennende lokal mat-produsentene i Kongsvingerregionen og på Finnskogen

Finnskogen NaKuHel Gård
Finnskogen NaKuHel Gård
Bekkola
Bekkola Gård

Finnskogen Natur Kultur Helse Gård (NaKuHel)
Furubergsvegen 475
2256, Grue Finnskogen
Telefon: 90 16 30 92
Epost: finnskogen.nakuhel@gmail.com


Finnskogen Natur Kultur Helse Gård ligger høyt opp og midt i hjertet av den mystiske Finnskogen. Naturen, dyra, elva og den sterke historien er med på å skape en helt unik ramme rundt aktivitetene på gården. Dette er et tilbud for deg som vil oppleve noe for kropp og sjel og Finnskogens natur og særegne kultur. Hos Finnskogen Natur Kultur Helse Gård kan du selv velge hvor lenge du vil bo – enten i egen leilighet eller enkelt rom. Du kan fint oppleve naturen rundt gården på egenhånd. Dette er en opplevelse som passer for deg som ønsker noen dager i fred og ro. Noen ganger er det nok å bare sitte på en stubbe i skogkanten, og lytte. For deg som ønsker et mer aktivt opphold tilbys kanopadling, rideturer i skogen eller på bane, guidede turer, skiturer og naturopplevelser. Eller så kan du delta i «godt gammeldags gårdsarbeid». Avhengig av sesongen kan du bli med på killingfødsel, lamming, svedjebrenning, slåtton, høsting av bær og frukt og mye mer.

Bekkola
Løvhaugen 355
2256 Grue Finnskogen
Telefon: 97 03 96 69
Epost: erlend@bekkola.no
https://bekkola.webflow.io/

Bekkola er en økologisk gård som ligger på toppen av Løvhaugen på Finnskogen. Per i dag bor det rundt 10 kuer, 6 kalver, et par griser, 40 høns, og 3 katter. I tillegg til dette bor det fire voksne, og et spebarn der. Bekkola har som mål at alle boende og besøkende skal lære så mye som mulig om gårdsdrift, dyrehold og matproduksjon. Det oppfordres til å dele kunnskaper, mellom de som drifter Bekkola (dem imellom). Og mellom andre gårder. I tillegg blir det jevnlig invitert eksperter fra relevante fagfelt og andre bønder til foredrag og kunnskapsutveksling. Bekkola ønsker at både mennesker og dyr skal få så mye som mulig av sine behov dekket. Derfor fokuserer de på dyreraser som er tilpasset vårt miljø og klima og som kan beite på sommeren og fôres av det de høster på gården.

Skarstad aug 2879 1 Agurk Anette
Opaker Gard lokal mat

Opaker gård
Opaker 58
2260, Kirkenær
Telefon: 62 94 66 50
Epost: opaker@opaker.no

Opaker Gård ligger på en høyde nær Finnskogen med flott utsikt utover Solør hvor mektige Glomma bukter seg gjennom landskapet, slik den har gjort i tusenvis av år. Gården ligger i kulturbygda Grue, og er et sted for rekreasjon i landlige og historiske omgivelser midt i matfatet med jord og skog.
Gården stod ubrukt fra rundt 1800-tallet helt frem til rundt 1990. Da startet man restaureringen av bygget. Rundt samme tid startet restaureringen av den gamle drengestuen, som nå i dag er bolighus. I dag så utøver de bærekraft i praksis, og skaper lokale, ekte og bærekraftige opplevelser. Hele syv generasjoner av samme famille har ønsket velkommen til Opaker.

Det er lange mattradisjoner på gården knyttet til jorden og skogen. Her finner vi et rikt utvalg av gode råvarer, i tillegg til gårdens egenproduserte langtidsmørnede storfekjøtt av grasfôra hereford og angus.

For Opaker Gård handler bærekraftig utvikling om å ta vare på ressursene de forvalter for framtidens generasjoner.

Grasfora kjøtt fra Opaker Gård produseres på en bærekraftig måte og på naturens premisser. Når et dyr slaktes har de stort fokus på å utnytte alle dyrenes ressurser, derfor fokuset fra hode til hale.

Skarstad Gartneri & Gårdsmarked

Østre Solørveg 588
2211 Kongsvinger
Telefon: 628 26 394
Epost: post@skarstadgartneri.no


Rett utenfor Kongsvinger ligger familiegården Skarstad. Her høstes friske, knasende sprø grønnsaker hver dag i sesong og man fyller gårdsmarkedet på gården med blant annet tomater, agurker, salater, kål- og rotvekster, gulrøtter og poteter. I tillegg til egne grønnsaker har Skarstad også smaksrike matvarer fra andre småskala-produsenter og flere av dem er lokale. De har blant annet egg fra skikkelig frittgående høner, ekte gårdsrømme laget på melk fra norsk urfe og nybakte brød fra den lokale bakeren. Du får både ureist og kortreist mat på Skarstad.

I den koselige gårdskafeen vår serverer de spennende retter basert på egne råvarer og annen lokalmat fra gårdsmarkedet.

Drengen Gårdsysteri
Skålbergsætera
Foto: Glåmdalen
“ Norsk mat og matkultur har sitt særpreg fra det marginale jordbruket og tøffe klimaet i Norge. Råvarene våre har ofte vært tilgjengelige i korte sesonger, og da ofte i store mengder. Svært mye av det vi spiser har vi tradisjonelt skaffet oss om høsten. Da tas kornet opp, bær plukkes, epler høstes, lammene hentes ned fra fjellet og poteter og andre grønnsaker høstes. Dermed har vi alltid hatt behov for å konservere råvarene mens de er i sesong, og lagre de gjennom en kald og lang vinter. ”
- Nyt Norge

Drengen Gårdsysteri
Oppivegen 33 Brandval
+47 922 68 865

Drengen Gårdsysteri på Brandval byr på sjarmerende matopplevelser. Her serveres rømmegrøt med spekepinne i egen grautstue om sommeren. Det vanker også vafler med egenprodusert rømme og lokalt syltetøy, og annet godt. På Drengen Gård lages det herlige produkter av egen kumelk - rømmen brukes til hjemmelagd rømmegrøt om sommeren.

Skålbergsætra
Skålbergsætervegen 76,

2134 Austvatn i Nord-Odal

Tlf. +47 62 88 82 90


Skålbergsætra i Nord-Odal er Odalstunet museumsseter og Odalens eneste seter i drift. På sommeren drives seterdrift på gamlemåten med mjølkekuer og produksjon og salg av seterprodukter. Seteranlegget er restaurert, og både bygninger og landskap framstår slik det var mens det var seterdrift her, helt fram til rundt 1960.

Max Ivan og Maxine
Tyttebaersaus 1000x1000 Ebbas

Max Ivan As
Vestmarkavegen 187
2230 Skotterud
Tlf:93002928
E-mail:maxine@maxivan.no

Firmaet har sitt navn etter gründer Max Ivan Lindkjølen som er en ekte Eidskoging.

Virksomheten har fokus på være en leverandør av kortreist og ren mat, servering, catering, nedskjæring av vilt og økologisk kjøtt, produksjon av egne matprodukter, selskapsarrangør og mye mer. Firmaet ble etablert på familiens bosted på Skotterud i begynnelsen av 2000-tiåret, og har utviklet seg til å bli en viktig del av næringsmiddelindustrien i Innlandet fylke.

Kvernenga huser både selskapslokalet Kvernstua med plass til ca. 50 personer, et storhusholdningskjøkken for produksjon av mat til catering, mat til barnehager/skoler, til selskaper, til bedrifter som abonnerer på lunsj og til selskaper arrangert i Kvernstua.

Du finner også en godkjent nedskjæringsavdeling for viltkjøtt, økologiske dyr, svin og andre skrotter, en liten gårdsbutikk med salg av egne produkter og «godbiter». Resten av bygningsmassen er garasjeanlegg for firmaets kjølebiler, kontor- og lagerlokaler for blant annet utstyr til ulike arrangement, garderober og vaskerom.

De er opptatt av å tilby rene, lokale råvarer, og de er spesielt stolte av sitt viltkjøtt. I tillegg til å levere kjøttet tilbake til kunden etter godkjent innpakking og etikettering, bruker de også noe av kjøttet i egen produksjon.

I det ene hjørnerommet i bygningen, er det gjort plass til en koselig liten gårdsbutikk med salg av Max Ivan AS sine egne produkter og mange andre «godbiter».

Ebbas matgleder Linnea Finnskogen
Engevegen 12

2133 Gardvik
Tlf:95271102
E-mail :post@ebbasmatgleder.no


Ebbas matgleder bevarer den viktige matkulturen vår og formidler de gode smakene og de lokale råvarene. Mat er noe av det som berører oss mennesker aller mest. Det ligger dypt i sjelen.

Linnea Finnskogen har produsert produkter av bær og ville vekster i 15 år. Ebbas Matgleder har tatt over oppskriftene og viderefører både produksjonen og salget. Naturen har sørget for smakene og Anne på Ebbas Matgleder har tatt vare på dem. Håndlagde, kortreiste og helt naturlige siruper, syltetøy, geleer, sauser, oljer, eddiker og smaksatt salt fra norske og svenske skoger skaper både unike smaker og opplevelser.

Produktene har en rekke bruksområder. Da kan de benyttes til marinader, glasering, i sauser og gryter, på slutten av grilling til desserter, drinker og til garnityr. Multesirup er for eksempel nydelig til ost og villbringebærsirup egner seg til som glasering av andebryst. Produktene er uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler og er holdbare i minst to år etter produksjonsdato.

Ekte nytelse kan være den naturligste ting i verden!

Bugarden epler mm
Skogen kafferosteri

Bugarden

Gamle Knappumsveg 91
2270 Flisa

Tlf. +4790964877

https://www.hanen.no/bedrift/9...

Bugarden er en Inn på tunet-godkjent gård med mange ulike typer dyr, kjøkkenhage, veksthus og godkjent drikkevareproduksjon. Epler fra egne trær i Solør og blåbær fra Finnskogen er de viktigste råvarene i produksjonen.

Her er det hester, kyr, sauer, geiter, minigriser, kaniner, høner og andre fugler, marsvin, katter, hund og skilpadder. Hos dem kan barn, ungdom og voksne få samvær med dyr, mate og stelle dem, ri og være med på gårdsarbeid og arbeid i forbindelse med drikkevareproduksjonen. Ole Albert og Mona tar i mot barnehager/skoler og har Åpen gård noen ganger i løpet av sommeren. I tillegg tilbyr de arbeidstrening for mennesker som ikke klarer å være i vanlig jobb.

Bugarden fikk bronse plassering for musserende sider Balian under Nordic International Cider Awards i Bergen i 2023, g er stolte medlemmer av Hanen.

På Bugarden lages også arrangement for voksne som ønsker en gårds- og smaksopplevelse med egenproduserte drikkevarer, i idylliske omgivelser i Solør.

Skogen Kafferøsteri

Nuggurn, Brandval, Kongsvinger
Telefon: 400 69 119
Epost: post@skogenkafferoesteri.no

https://www.skogenkafferoester...

Skogen kafferøsteri er et lite kaffebrenneri som drives på deltid av Astrid Solberg Gundersen og Jon Helge Kristiansen. Vi startet å brenne kaffe med et ønske om å gi et nytt bidrag til distriktet i form av gode smaksopplevelser, på nøye utvalgte råvarer.

Produksjonslokalet vårt ligger på vakre Brandval, og her brenner og tilbereder vi all kaffen som vi selger.

Utslagsteder:

- Skarstad gartneri og gårdsutsalg
- Ingelsrud konditori (Kongsvinger og Magnor)
- Palace Café
- Reko-ringen Kongsvinger

Privatsalg etter avtale

Heinrich Jung griseproduksjon
Eidskog Vilt Ketil G

Heinrich Jungs gård
Østmofeltet 184
2266, Arneberg
Telefon: 95 93 31 93

https://heinrichjung.no/

Jung er en nestor innenfor økologisk matproduksjon i Norge. Dette kommer tydelig frem dersom du tar deg turen. Her går grisene ute på engene, med fri tilgang på mat og husly, samt at de kan grave i jorda, finne røtter å spise, og ruller seg i støvet. I tillegg til grisehold, så dyrker Heinrich økologisk blomkål og gulrøtter.

Jung sin visjon er å bringe folk nærmere mat produsert med et helhetlig perspektiv på økologi. Dyr skal kunne leve i sitt eget tempo i sine naturlige omgivelser. Kjøttet dette gir er rent, bra for miljøet og smaker bedre.

Vi er stolte av det økologiske kjøttet vi produserer. Det har garantert høy kvalitet, og du vil kjenne det allerede når du tar kjøttet ut av emballasjen. Det skal lukte godt og fargen skal være naturlig og frisk.

Hans griser får kun medisin når de er syke, får leve fritt i sitt naturlige miljø. De lever et stressfritt liv, og maten de spiser er økologisk og er laget av kornsorter som naturlig hører hjemme i Norge.

Jungs garanti er at når du spiser kjøtt fra heinrichjung, vet du at du spiser en ren del av et bærekraftig økosystem, verken mer eller mindre. Hans dyrevelferd er sertifisert for dyrevelferdsmerket.

Eidskog vilt
Grønnerud Gård - Hesbølvegen 191
2235, Matrand
Telefon: 951 19 979
Epost: post@eidskogvilt.no

https://www.eidskogvilt.no/


Eidskog Vilt er et EFTA-godkjent slakteri og de har kontroll på råvarene fra skog direkte til ditt bord. De bruker ikke noen kunstige tilsetninger og du får kvalitetsmat fra sunne og friske dyr som er kontrollert av Mattilsynet underveis i produksjonen. All slakting og produksjon forgår under strenge hygieniske krav og de har egen velfungerende internkontroll og HACCP-system for trygg mat. Dette er din trygghetsgaranti fra Eidskog Vilt og høy kvalitet på sluttproduktene.

Viltet de slakter og skjærer ned er hjort fra Grønnerud Gård og andre hjorteoppdrettere, vilt fra viltnemd og fallviltgrupper i distriktet. I tillegg kjøper de inn elg, hjort, rådyr og villsvin fra lokale jegere ved anledning. Alt vilt de får inn, videreforedles til steker, fileter, biffer, kjøttdeig og andre produkter. Alt fra distriktet rundt og de dype skogene som Grønnerud Gård befinner seg i som er i tråd med å levere kortreist mat.

Silpo Maja Strand
Grøntkollektivet

Minimäki

Løvhøidvegen 58
2224 Austmarka
E-mail: post@minimaki.no

Tlf. +47 45670969

Søskenparet Maja Elise og Olav Sondre Strand har restaurert den gamle dagligvarebutikken på Øyermoen, og satser stort på overnatting i hytter & svevetelt, utleie av selskapslokaler og produksjon av tradisjonelle norsk skogfinske retter:

Silppo er en finsk tradisjonsrett bestående av poteter, flesk, melk og løk, vi serverer med hjemmelaget tyttebærsyltetøy plukket på Finnskogen. Silppo er en veldig mektig kost, typisk for hardtarbeidende folk.

De lager også den mer kjente motti og flesk som består av skrädmjöl, flesk, tyttebær og fleskefett.

De er stolte skogfinner som bidrar til ivaretakelse av Finnskogens spennende kulturarv.

Grøntkollektivet

Industriveien 65

2260 Kirkenær

E-mail: andreasbakken@me.com
Tlf. (+47) 913 88 093

https://www.xn--grntkollektive...

Det er få ting som er så populært som de norske jordbærene. Ingenting er mer beskrivende for norsk sommer og lite kan måle seg med smaken av søte, norske jordbær. Grøntkollektivet forlenger jordbærsesongen gjennom dyrking i tuneller, fra mai til oktober kan du kjøpe norske, lokale jordbær!

De leverer både til lokale restauranter, direkte utslag på Kirkenær og gjennom utvalgte Meny-butikker.

“ Uten mat og drikke duger helten ikke! ”
- Norsk ordtak


Matfylket Innlandet
er et initiativ for å sette fokus på lokalmat i Innlandet.

Vi ønsker å samle landbruket, reiselivet og matproduksjonen for å sammen bygge en sterk matregion. Med Innlandet som Norges største landbruksfylke og med mange fritidsboliger og mye reiseliv, har vi et ansvar når det kommer til bærekraft og for at vi skal bli mer selvforsynte innen mat.

Ved hjelp av flere samlinger og prosesser har vi kommet frem til to sentrale satsingsområder som må til for at Innlandet skal bli en ledende matregion:

1) Vi må styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagene

2) Vi må få mer av maten vi produserer i Innlandet på bordet i offentlig og privat sektor. Hvert punkt krever fokus og arbeid slik at vi kan lykkes med å skape en helhetlig matregion.


Vi er heldige som har så mange lidenskapelige fagfolk som brenner for det de driver med og vi ønsker å fremheve disse fagfolkene og deres bedrifter. Med et slikt samarbeid kan vi styrke hverandre på tvers av geografi, etater og næringer.

Samarbeid er nøkkelen til å bygge Innlandet som matregion.

Godt måltid!

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
💚Minimäki har den perfekte julegaven i år: gi et opphold på Rimbila - hytta med ekte Finnskogidyll! @minimaki_thisisfinnskogenMed sovesofa fra kvalitetsleverandøren Hovden, dunputer og -dyner så sover du godt, med kun skogens lyder som vekkerklokke. Bålplass, veranda med utemøbler, lysekrone med batterilys, vedovn, ved inkludert og sjøen like ved bidrar til et fantastisk opphold🫶 Her har gjestene observert elg, rådyr, rev, mange fuglearter og til og med ulv🫎 I slutten av mars og i perioden tiruleiken varer, så kan du våkne til vakre toner fra tiuren som lokker på røya. I bærsesongen kan du plukke multe, tyttebær, blåbær og så videre🫐 Sopp bugner det også av. Ellers er turløyper tilgjengelig fra hyttedøra, eller sett på deg turskoene og bare vandre dit beina tar deg🥾 Opplev noe så sjeldent som en gammel lerkeskog som gir en trolsk følelse. Padle kano eller ro båt rundt idylliske Øiersjøen🛶 På vinteren kan du spenne på deg skøytene og gli forbi barskog, dyr- og fugleliv🦉 Øiersjøen er fiskerik, her kan du fiske abbor, gjedde og mort året rundt🐟 Kokkeler på gassplate eller vedovn. Du kan også bestille spekemat med kortreiste ingredienser fra området, eller skogfinsk tradisjonsmat laget fra bunnen av🥔 Opplev et autentisk finnetorp, med blant annet skogfinsk badstu, bryggerhus og smie. Du inviteres også inn i museum på stabburet, der du kan se gjenstander fra 1700-tallet og oppover🧺 Minimäki er alltid behjelpelige med spørsmål og tilrettelegging for at du skal ha et uforglemmelig opphold. Dusj og strøm kan benyttes i felleshus på Øiermoen, kun 5 minutter med bil unna Rimbila🚿 Dette er ei tilgjengelig alenehytte midt i magiske Finnskogen💚 Hjertelig velkommen til Rimbila🌲 @minimaki_thisisfinnskogen#finnskogen #minimäki #julegave #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Nysgjerrig på Finnskogen?💚 Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo 21. november kl. 17!🌲 Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Vi inviterer til en kveld viet til skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag. 🌿 Denne kvelden kommer komponisten og sangeren Sinikka Langeland, som er avbildet sammen med elgen. Hennes instrument er det finske nasjonalinstrumentet kantele, og gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Sammen med noen av landets fremste musikere skal hun fremføre det prisvinnende og storslåtte verket «Sauna Cathedral». 🌲 Vi får også høre foredrag av Adelheid Seyfarth om livet og forfatterskapet til Åsta Holth, som brukte kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur. 🌿 Podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter Kine Jeanette Solberg og direktør for Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg kommer til å snakke om fornorskningen skogfinnene ble utsatt for. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. 🌲 Den tradisjonsrike retten silppu blir servert av Minimäki. 🌿 Arrangementet er helt gratis, og du kan melde deg på her: https://pameldinger.no/e/wizgcm #norskskogfinskmuseum #minimäki #finnskogen #norgesgrønnehjerte #nasjonalbiblioteketoslo @nasjonalbiblioteket @norskskogfinskmuseum @minimäki 📸 Foto: Sinikka Langeland fotografert av Oddleiv Apneseth.