Opplev Storsjøen, Odalens innlands­skjærgård

  • Tur
  • Fiske
  • Friluftsliv
  • 27.05.2021
Odal kano jpg II

Mellom Sør- og Nord-Odal kommune, i vassdraget til Glomma, ligger fantastiske Storsjøen. En 42 km² stor innlandsperle med vakker strandlinje, et rikt dyreliv og flotte muligheter for bading, kanoturer, fiske og slående naturopplevelser.

  • Skrevet av:
    Markus Støle

Storsjøen har alltid vært en viktig og sentral del av livet i Odalen. Frem til starten av forrige århundre, før vegnettet rundt Storsjøen var utbygd, var fergene Odølingen og MS Storsjø avgjørende for ferdsel og frakt mellom Skarnes og Nord-Odal. I dag er det eventyrlystne kanopadlere og putrende fritidsbåter som står for båttrafikken, og Storsjøen er en attraktiv destinasjon for både store og små året rundt.

Under har vi plukket ut fire gode tips til aktiviteter og opplevelser for hele familien.

Bo på Milepelen hotell & vertshus

Milepelen hotell & vertshus ligger langs Storsjøens nord-vestlige bredde og er et av Nord-Odals mest attraktive samlingspunkt. Her kan du bo i koselige og naturnære omgivelser med utsikt over Storsjøen. Milepelen tilbyr også kan kano- og sykkelutleie med guidede turer, og restauranten serverer lokal tradisjonsmat med gode, lokale råvarer.

Cruise på Storsjøen med varpebåt

Opplev Storsjøen fra den historiske trekkbåten VB54. Båten ble ble opprinnelig brukt til tømmerfløting på Storsjøen, men har i senere år blitt satt i stand av Mo båtforening. I dag brukes den til sightseeing rundt den vakre Storsjøen med muligheter for å hoppe både på og av underveis. Båten går hver søndag fra og med 20. juni til 22. august, fra Mo brygge kl 14. Med deg på turen får du en velsmakende matpakke fra Ebbas Matgleder. De byr på lokal matkultur med kortreiste råvarer fra lokale produsenter. Hver fredag og lørdag serverer de også rykende ferske brød fra egen steinovn, verdt turen alene!

V Arpen Storsjøen
Ebbas Matglder

Dra på fisketur

Er du på utkikk etter de gode fiskeopplevelsene? Odal fritid og turistservice tilbyr guidede fisketurer i og rundt Storsjøen, samt gode råd og veiledning dersom man ønsker å utforske fiskemulighetene alene. Her får du skreddersydde fiskeopplevelser for både store og små, uansett erfaring og ambisjonsnivå. Skitt fiske!

Opplev Storsjøen fra kano

Enten du skal på telttur, på en kort dagstur, ut for å fiske eller bare oppdage sjøens mange øyer og holmer, er Storsjøen perfekt for eventyrlystne kanopadlere – store som små. Odal kano og fritid tilbyr rimelig kanoutleie, og gir deg gode råd og tips til flotte kanoturer, uansett ambisjonsnivå. Her kan du også leie SUP, hengekøyer og ferdig oppsatt tretelt. God tur!

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
💚Minimäki har den perfekte julegaven i år: gi et opphold på Rimbila - hytta med ekte Finnskogidyll! @minimaki_thisisfinnskogenMed sovesofa fra kvalitetsleverandøren Hovden, dunputer og -dyner så sover du godt, med kun skogens lyder som vekkerklokke. Bålplass, veranda med utemøbler, lysekrone med batterilys, vedovn, ved inkludert og sjøen like ved bidrar til et fantastisk opphold🫶 Her har gjestene observert elg, rådyr, rev, mange fuglearter og til og med ulv🫎 I slutten av mars og i perioden tiruleiken varer, så kan du våkne til vakre toner fra tiuren som lokker på røya. I bærsesongen kan du plukke multe, tyttebær, blåbær og så videre🫐 Sopp bugner det også av. Ellers er turløyper tilgjengelig fra hyttedøra, eller sett på deg turskoene og bare vandre dit beina tar deg🥾 Opplev noe så sjeldent som en gammel lerkeskog som gir en trolsk følelse. Padle kano eller ro båt rundt idylliske Øiersjøen🛶 På vinteren kan du spenne på deg skøytene og gli forbi barskog, dyr- og fugleliv🦉 Øiersjøen er fiskerik, her kan du fiske abbor, gjedde og mort året rundt🐟 Kokkeler på gassplate eller vedovn. Du kan også bestille spekemat med kortreiste ingredienser fra området, eller skogfinsk tradisjonsmat laget fra bunnen av🥔 Opplev et autentisk finnetorp, med blant annet skogfinsk badstu, bryggerhus og smie. Du inviteres også inn i museum på stabburet, der du kan se gjenstander fra 1700-tallet og oppover🧺 Minimäki er alltid behjelpelige med spørsmål og tilrettelegging for at du skal ha et uforglemmelig opphold. Dusj og strøm kan benyttes i felleshus på Øiermoen, kun 5 minutter med bil unna Rimbila🚿 Dette er ei tilgjengelig alenehytte midt i magiske Finnskogen💚 Hjertelig velkommen til Rimbila🌲 @minimaki_thisisfinnskogen#finnskogen #minimäki #julegave #norgesgrønnehjerte #visitnorway
Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Nysgjerrig på Finnskogen?💚 Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo 21. november kl. 17!🌲 Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Vi inviterer til en kveld viet til skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag. 🌿 Denne kvelden kommer komponisten og sangeren Sinikka Langeland, som er avbildet sammen med elgen. Hennes instrument er det finske nasjonalinstrumentet kantele, og gjennom forskning, gjendiktning og formidling har hun satt den skogfinske kulturen på kartet. Sammen med noen av landets fremste musikere skal hun fremføre det prisvinnende og storslåtte verket «Sauna Cathedral». 🌲 Vi får også høre foredrag av Adelheid Seyfarth om livet og forfatterskapet til Åsta Holth, som brukte kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur. 🌿 Podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter Kine Jeanette Solberg og direktør for Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg kommer til å snakke om fornorskningen skogfinnene ble utsatt for. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen. 🌲 Den tradisjonsrike retten silppu blir servert av Minimäki. 🌿 Arrangementet er helt gratis, og du kan melde deg på her: https://pameldinger.no/e/wizgcm #norskskogfinskmuseum #minimäki #finnskogen #norgesgrønnehjerte #nasjonalbiblioteketoslo @nasjonalbiblioteket @norskskogfinskmuseum @minimäki 📸 Foto: Sinikka Langeland fotografert av Oddleiv Apneseth.