Opplevelser

Fredsriket Morokulien

Midt i Skandinavia, og midt på grensen mellom Norge og Sverige ligger Morokulien – symbolet for mer enn 200 års fred mellom to naboland. Dette i et område med mange minner fra tider der naboer ble stilt mot hverandre.Fredsriket Morokulien ble skapt gjennom et svensk/norsk radioprogram i 1959 ved programlederne Lennart Hyland og Randi Kolstad. Navnet kommer av de norske og svenske ordene "moro" og "kul".Fredsmonumentet ble reist i 1914, etter initiativ fra den norske og svenske fredsbevegelsen, 100 år etter 1814 og hundre år med fred mellom to land. Mer enn 12.000 mennesker var samlet ved innvielsen.

Les mer
  • Historisk bygning

Arkovegen, 2240 Magnor

Vis i kart

Eidskog

Morokulien Treffpunkt Norden
Treffpunkt Norden

Beskrivelse

Fredsriket består i dag av det høyreiste Fredsmonumentet, Fredsklokken, Fredsparken med ministerlunden, Brennastua og radiostasjonen.

Fredsparken
Fredsparken er en viderutvikling av fredskonseptet rundt fredsplassen. Her er det etablert en minnelund - Ministerlunden - hvor en tresamling er plantet som et symbol på felleskap i fredens tegn.

Fredsklokken
Inne i Fredsparken ble det i 2014 oppført en Fredsklokke. Dette er èn av tre fredsklokker med en spesiell historie, hvorav de to andre henger på Voksenåsen i Oslo, og i kommunen Hwacheon på grensen mellom Sør-/ og Nord-Korea. Der heng er den sammen med mange andre klokker i Peace Bell Park.

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen

Bilde fra Visit Kongsvinger Regionen sin Instagram profil
Visste du at Hans Børli ble født på denne dagen for 105 år siden?💚«Det eneste gode jeg har å si om disse forbannede vinterkveldene, er stjernehimmelen.» Hans Børli.🌲Dikteren Hans Børli (1918–1989) levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår inne på Fjeldskogen. Han ble tidlig glad i bøker og utmerket seg på skolen. Forsøk på videre utdanning ble stoppet av krigen. I krigsårene vikarierte han som skolelærer på sitt hjemsted, arbeidet i skogen og fungerte samtidig som grenselos for flyktninger til Sverige. Da freden kom, stiftet Hans Børli familie og flyttet til Tobøl. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass, som tømmerhogger.Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933–1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «I snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. @hansborli_tyrielden @Oppistuen #hansbørli #skogensdikter #skog #eidskog #oppistuen #kongsvingermuseum #anno #norgesgrønnehjerte #visitnorway