Vinterglede!

  • 19.12.2022
Mona Nordoy

Vinteren er en fin tid for aktiviteter både inne og ute - det frister kanskje med en skitur under stjernehimmelen i måneskinn eller med lange kafebesøk med varm kakao og deilige bakverk? Uansett hva man foretrekker så er mulighetene mange og veien til Kongsvinger kort fra Oslo - ta toget og nyt det snødekte landskapet underveis og gled deg til et innholdsrik opphold i Kongsvingerregionen.

  • Bilder tatt av:
    Mona Nordøy
“ I førti storsnøvintre og førti gråbeinsvintre har je slitt ut denne kroppen min i hoftedjup snø og tretti bistre grader kaldt. Når du sitter i snø til skrevs og måker deg ned til granrota, da ser du itte snøbøyd bjørk og sol som skinner i rimfrosten. Og så detter a’ da, grana. Da høljer det over deg en styrtsjø av snø ned i nakkegropa. Itte ser du noe vakkert i snølandskapet da. ”
- Hans Børli

At vår skogdikter Hans Børli ikke var en stor tilhenger av vinteren, ja, det er ingen hemmelighet. Vinteren kan være mørk, kald og nådeløs langt til skogs for den som må arbeide og slite.

Men, for deg som skal tilbringe ferie og fritid i Kongsvingerregionen er det mange flotte opplevelser å glede seg over på vinteren!

Våre dype skoger med snøkledde grantrær og vakre stjernehimmel innbyr til spennende dager og hjertero. Prisvinnende PAN Tretopphytter er stedet for deg som vil oppleve skogens ro og samtidig tre inn i varme og unike overnattingssteder. Ønsker du å bli med på ulvesafari, kanefart med hest og kjerre eller gå tur med truger så kan alt dette kombineres med en natt blant tretoppene.

Vinter stjernehimmel PAN Tretopphytter
PAN Tretopphytter
Finnskogtoppen vinterkaffe
Finnskogtoppen SPA

Inne på Finnskogen vil også Finnskogen SPA og Velvære gi deg et fredelig og varmt opphold samtidig som vinterskogen kan utforskes gjennom blant annet fine skiløyper rett utenfor døra. Rett over svenskegrensen ligger Mattila med over 12 mil med flott oppkjørte løypenett. Ingenting er som å komme inn til en varm peisestue og et deilig måltid etter en forfriskende skitur i et stille og snødekt skoglandskap!

Er du på utkikk etter hvor man finner flotte oppkjørte løyper i region så sjekk ut disse stedene på www.skisporet.no:

Kongsvinger

Speismark
Trondsbu
Liermoen (kunstsnøanlegg)

Eidskog

Magnor
Midtskogseter

Grue
Bjølsjøtorpet
Bergersætra

Åsnes

Hofferbua
Kjellmyra

Odalen

Svarttjennet
Bruvoll

Värmland

Mattila

Truger er også et populært tilbud for de som foretrekker et annet fremkomstmiddel i de dype skoger!

God tur!

Mattila vinter skiloyper
Mattila
Truger Outdoor F
To Sprelske på truger
Kare tveter bilde 1
Kåre Tveter
Kåre Tveter II
Kåre Tveter

Og er det noen som har malt mange vakre vinterlandskap så er det Kåre Tveter. Han ville ha fylt 100 år i 2022, og er ofte kalt lysets maler. Det er først og fremst lysets skiftninger han søkte å feste til lerretet.

Hans vakre bilder har blitt meget ettertraktet og han kan også gjerne kalles en poet innen billedkunsten. Etter sitt besøk på Svalbard i 1982 ble hans motiver sterkt preget av polarlyset. I dag er det et eget Kåre Tveter Galleri Longyearbyen. Den største samlingen av han arbeider befinner seg imidlertid på Skarnes i hans hjembygd. Galleri Lyshuset omfatter bla. 31 oljemalerier og 36 akvareller. Hans arbeider henger i dag også i Nasjonalmuseet i Oslo, Museet for Samtidskunst, Norsk Kulturråd, Hennie Onstad Kunstsenter, Stockholm Stads Samlinger, HKH Dronning Sonjas Samling med mer.

Snøscooter I
Åsnes Finnskog Snøscooterklubb
Negarden 1897 @Grace Orbon-Emmelot
Negarden 1897 Grace Orbon-Emmelot

Visste du at vi har Norges sydligste snøscooterleder? På Åsnes Finnskog finner du over 5 mil med flott preparerte snøscooterleder som også tar en sving over grensa til svensk side om du vil. Åsnes Snøscooterklubb ordner både leie av snøscooter m/tilhørende utstyr, guider, overnatting på herskaplige Negarden 1897 eller herlige Flisa Camping som begge også tilbyr hjemmelagd, god mat og herlig atmosfære. Book leie av snøscooter, ledpass, overnatting, mat og annet du måtte trenge av utstyr gjennom Reiser & Opplevelser.

Vinteren er en også en flott tid å dedikere kunst- og kulturopplevelser innendørs. På Kvinnemuseet vil utstillingen «Isbryteren» frakte deg til både Arktis og Antarktis gjennom Monica Kristensens bragder som både polarekspedisjonsleder og forsker. Museet er åpent helgen 4. og 5.februar 2023.

Isbryteren
Isbryteren Kongsvinger Museum
IMG 5857
Hjem Land Kongsvinger Museum

Erik Werenskiold (1855-1938) var en av Norges aller største kunstnere. Han vokste opp på Kongsvinger festning som sønn av kommandant Fredrik Werenskiold og Jensine, f. Ebeltoft. Werenskiolds illustrasjoner av Asbjørnsen og Moes folkeeventyr og Snorres kongesagaer er for mange like kjente som fortellingene selv. Inspirasjonen til flere av karakterene og motivene fant han i hjemtraktene, og det hevdes at selveste Askeladden var fra Kongsvinger.

Mot slutten av livet testamentere Werenskiold 21 bilder til Kongsvinger, noe som viser hans tilhørighet til stedet og dets betydning for ham. Utstillingen HJEM LAND på Kongsvinger Museum tar Werenskiold «hjem» til Kongsvinger og viser samtidig fram en spennende periode i byens og landets historie. Museet er åpent helgen 4. og 5.februar 2023.


Kafe Bohem vinter
Kafe Bohem
Kafe Bohem meny desember 22
Kafe Bohem

På koselige Kafe Bohem i Øvrebyen serverer fristende lunsjretter og deilige varme og kalde drikker i hyggelige omgivelser.

En vinterdag i Øvrebyen gir deg mange fine opplevelser! En flott anledning til å oppleve denne koselige gamlebyen også vinterstid er under Vinterfestivalen 2.-5. februar. Her vil du møte både forfatteren Tom Egeland, se på det anerkjente Vestanå teater fra Värmland, lytte til vakre toner fra blant annet pianist Tor Einar Bekken, Hanne Tveter og Levi Henriksen & Henrik Maarud!

Og er du ekstra eventyrlysten avholdes den årlige ake-konkurransen i Øvrebyens gater søndag 5.februar som en fantastisk avslutning på en herlig folkefest i Kongsvinger i februar.

Vinterfestival Byen Vår Kongsvinger
Byen Vår
2 soloppgang festningen
Mona Nordøy

Følg oss på Instagram

@visitkongsvingerregionen